01000110 01110101 01100011 01101011 00100000 01100001 01101100 01100110 01100001 00100111 01110011

Door: Robin Achterhof

Lowie doet hij alsof hij een robot is, en is blij te ontdekken dat er nog een ander robot-jongetje bij hem op school zit. Alan kan niet goed met de andere kinderen, maar vindt een bondgenoot in Christopher. Lowie slaat een klas over, wordt een goede schaker, en gaat wis-en natuurkunde studeren voordat hij naar de toneelschool gaat. Alan lost een van de grootste problemen van de wiskunde op en kraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma-code. Lowie vindt het gek dat hij niet zelf kan bepalen waartoe hij aangetrokken is. Alan wordt door zijn seksuele voorkeur gezien als crimineel. Lowie zit achter Sneeuwwitje in de klas. Alan pleegt zelfmoord met een vergiftigde appel.

In zijn monoloog ‘Turing’, vervlecht Lowie van Oers zijn persoonlijke geschiedenis als dichter/denker met het tragische lot van wiskundig genie en computer-innovator Alan Turing. Dat klinkt misschien wat pretentieus, maar door de openheid en knullige charme die de sympathieke van Oers bezit, komt hij er goed mee weg.

Tegelijkertijd houdt hij een overtuigend pleidooi voor de schoonheid in wiskunde en logica. Van Oers bevindt zich in de niche tussen kunst en wetenschap, en lijkt daarmee een exoot in het theater. Toch laat hij dit alfa-publiek zien dat beide werelden dichterbij elkaar staan dan soms gedacht, bijvoorbeeld in hun voorkeur voor elegantie en het belang van intuïtie. Door zijn duale achtergrond, is van Oers tevens in staat om op een begrijpelijke en meeslepende manier wiskundig-filosofische concepten uit te leggen. Dit alles bereikt hij zonder de infantiele toon aan te slaan zoals wetenschappers in populaire praatprogramma’s die nog wel eens bezigen.

Er wordt een beeld geschetst van twee mannen die door hun uiterst analytische manier van denken soms moeite hebben om hun plek binnen een vaak onlogische maatschappij te vinden. Het is dan erg fijn wanneer de ‘light’-versie van de twee het ongelooflijk fascinerende verhaal en de ontzettend interessante ideeën van de ander inzichtelijk maakt.

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!