Van altruïst naar egoïst binnen 1.5 uur

Michiel Devijver

Door: Merijn Jonker

Je loopt binnen, er speelt een aangenaam jazz muziekje. Een man heet je beleefd welkom en verzoekt je naar een tafel te lopen: “Je zal veel nieuwe vrienden maken”. Eenmaal daar aangekomen staat er een even beleefde jongeman voor je. Hij vertelt dat je een grote speler zal zijn, die economieën zal maken of breken. Zo begint de voorstelling £¥€$(lies of eyes).

A little trust goes a long way

Jij gaat een economie opbouwen. Sterker nog, samen met de andere bezoekers ga je een financiële wereld simuleren. Maar voor je dat doet weet je wat er moet gebeuren. “If you want to make some money”, er wordt je gevraagd om tussen de 10 en 20 euro in een envelop te stoppen. Hierna begint het spel, waarin jij als bankier verantwoordelijk bent voor een bank en uiteindelijk voor hele economieën. En jij bent getuige als alles helemaal instort.

De voorstelling £¥€$ neemt je mee door de financiële crisis. Niet alleen legt Ontroerend Goed uit hoe het gebeurd is, je ervaart het. Aan het begin wordt je gerustgesteld en uitgenodigd om steeds meer te investeren. Altijd wordt je verteld om vertrouwen te tonen, want vertrouwen is de basis van elke goede deal. Maar kun je vertrouwen blijven houden, zelfs als de financiële wereld over de kop gaat?

De adrenaline giert door je lichaam

Wat deze voorstelling uniek maakt is dat ze niet alleen uitleggen hoe het is om in de schoenen van een bankier te staan. Je ervaart zelf hoe het is om bankier te zijn. Alles is ernaar gemaakt om jou mee te nemen in die beleving. In het begin wordt je aangemoedigd om iedereen te vertrouwen en alle mogelijke middelen worden hierbij ingezet. De voorstelling is intelligent en tot in de puntjes verzorgt.

Als de voorstelling vordert begint de temperatuur te stijgen, de muziek versnelt en de adrenaline stroomt door je aderen. Je voelt je onstopbaar, alsof je voor de tiende keer op rij wint bij roulette terwijl je net een lijntje hebt weggetikt.

Totdat de opwinding omslaat in pure paniek. Want bubbels kunnen breken, en dan zie je pas echt wat je vertrouwen waard is.

£¥€$ neemt je mee in de psychologie achter de financiële crisis. Ze geven je een kijkje in hoe het is om bankier te zijn en welke gevoelens hiermee gepaard gaan. Je wordt heen en weer geslingerd tussen vertrouwen en wantrouwen. Je neemt meer risico’s dan nodig en aan het eind van de voorstelling zou ik iedereen voor mijn eigen gewin voor de bus gooien.

Stock markets, shorts and bonds. It’s all £¥€$(lies)!

 

 

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!