ANECKXANDER: Naakt in mijn eigen kleren

Door: Daisy Osinga

Van te voren was er veel gegiechel op de redactie. Iemand mocht naar ANECKXANDER van Alexander Vantournhout: een man die danst, acrobatische toeren uithaalt en ook nog eens helemaal naakt is. Een succesrecept voor een plezierige avond, zou je zeggen. Toch voelde ik me lichtelijk ongemakkelijk toen ik de eer kreeg de première in Amsterdam te gaan bekijken. Uiteindelijk, twee dagen later, liep ik de zaal naar binnen onder begeleiding van opgewonden gefluister. Zodra Alexander verscheen ontstond ook hier veel gegiegel, wat uitgroeide naar nerveus gelach.

In de zaal was de spanning voelbaar. Alexander bewoog zijn lichaam in voor de meeste mensen onmogelijke posities. Eerst heel beheerst en later snel en komisch. Soms vroeg ik me af hoe hij in vredesnaam niet over zijn eigen voeten struikelde. Voor mijn gevoel wisten veel toeschouwers niet hoe ze zich moesten gedragen en ik was daar absoluut één van. Er werd wat over stoelen geschoven en gelach kwam pas tot stand wanneer iemand anders de eerste stap had gezet, alsof we niet zeker wisten of we wel mochten lachen.

Langzaam begon ik me meer op mijn gemak te voelen. Alexander leek zich het ene moment niet bewust te zijn van een publiek om ons vervolgens recht in de ogen aan te kijken. Wanneer hij mijn kant op keek begon ik me weer ongemakkelijk te voelen. Het was alsof hij mij met zijn ogen liep uit te kleden. En het trucje om de andere persoon naakt voor te stellen ging in dit geval dus echt niet werken. Een voordeel van naar zijn gezicht staren was dan wel dat ik niet meer hoefde te bedenken waar ik wel en niet ‘kon’ kijken.

Naarmate de voorstelling vorderde werd de uitvoering meer intens en zo ook de reacties. Her en der werden uitroepen gedaan van bewondering, ongeloof en medeleven. Nadat Alexander zijn schoenen en bokshandschoenen had aangetrokken werd zijn routine steeds zwaarder en pijnlijker. Naast mij gooide een man zijn armen in de lucht tijdens een onmogelijke beweging: “Niet te geloven!”. Na afloop liet iedereen zijn of haar waardering blijken door middel van een luide, langdurige ovatie. Om mij heen hoorde ik woorden als ‘indrukwekkend’, ‘aangenaam verrast’ en ‘wauw’. Hier kan ik mij alleen maar bij aansluiten. De voorstelling heb ik met gemengde gevoelens en lichtelijk verward verlaten, maar Aneckxander is echt een aanrader!

ANECKXANDER staat op 20 en 21 november 2015 op het Jonge Harten Theaterfestival. 

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!