Een boerderij bij de wei met acht kinderen erbij (dat rijmt)

Door: Rutger Wiechers

Een rond gezicht, brede bouw en wangen die te pas en te onpas rood opgloeien. Dit is het kenmerkende uiterlijk van een Berth, een boerenfamilie uit Oost-Vlaanderen. En over dat boerengezin gaat Kenneth Berth, student aan het RITCS in Brussel, zijn audiodocumentaire ‘8 op een rij’. Een audiodocumentaire die een perfect beeld schetst van een groot gezin met acht kinderen, waaronder de vader van Kenneth; Koen de kapoen, die na Christ had de vier gemist, en voor Steven nummer zeven de wereld in kwam.

Kenneth zelf is enig kind. Voor hem is het een heel mysterie, de band tussen broers en zussen. Met zijn audiodocu is hij dit gevoel proberen te begrijpen, met de interviews met al zijn ooms en tantes.

In ‘8 op een rij’ weet Kenneth geweldig goed een levendige voorstelling te maken van hoe het er aan toe ging bij de Berth-tjes, in het altijd erg aanstekelijke, fijne Vlaamse accent. Het intieme gezinsleven van een ouderwets, veelkoppig huishouden geeft hij weer in een verhaal van anekdotes met een lach, maar ook met een traan.

Zo wordt er niet alleen verteld over het hechte leven van de broers en zussen op de boerderij, maar ook enkele heftige gebeurtenissen binnen het gezin. Meeslepend, verbeeldend en humoristisch. Gekke anekdotes en leuke verhalen over van alles wat er binnen zo’n grote kring broers en zussen zou kunnen gebeuren. Dat beeld van al die broers en zussen die samen op een boerderij wonen en leven, in en rond het huis hun ouders helpen en er voor elkaar zijn zag ik helemaal voor me.

Ook een toffe toevoeging was de wit op zwarte tekst die als ondertiteling diende. De zinnen dansten soms haast op het scherm als videobeelden die erbij hadden kunnen zitten, en naast dat het soms echt nodig was met de dikke Vlaamse accenten van Kenneth zijn familie, gaf dit het geheel voor mij een levendige vorm.

Ik ben benieuwd of het hem is gelukt dat gevoel tussen broers en zussen te pakken, maar als ik zijn audiodocu zie; bij mij komt dat zeker aan! Ben je benieuwd naar het interview met Kenneth zelf, kijk dan naar het filmpje hieronder.

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!