Een cactus, schapenpantoffels en een koelkast

MoonSaris

Door: Merijn Jonker

Normaal. Leid je een ‘normaal’ leven? Kun je überhaupt een ‘normaal’ leven leiden of is normaal een knopje op de wasmachine.

Nu hoor ik je denken: “Jemig, wat een cliché! Normaal is een knopje op de wasmachine”. Klopt. Maar nadat ik Skûmbek heb gezien ben ik niet meer bang voor clichés. Want Skûmbek speelt met clichés en dat doen ze goed. Ik heb zelf misschien nog wat meer oefening nodig.

Skûmbek vertelt het verhaal van vier acteurs Dennis, Jimmy, Charlotte en Veerle. Samen spelen ze in de (wisselend) succesvolle soap Skûmbek, het echte leven. We zien de acteurs zowel in hun rol als daarbuiten. In de soap worden alle clichés gestapeld: Iedereen gaat vreemd met iedereen, mensen willen trouwen totdat blijkt dat de vrouw zwanger is van een ander.

Dat ‘abstracte gedoe’

Buiten de soap zien we hele andere spanningen. Dennis wil zijn creatieve ei kwijt in de show. Hierom doet hij steeds absurdere dingen. Dit zorgt voor betere kijkcijfers, hoewel niet iedereen denkt dat het komt door Dennis zijn ludieke acties. Dit zorgt alleen wel voor spanningen. Naarmate de voorstelling vordert krijgt hij meer acteurs mee, behalve Charlotte. Die zegt dat mensen het ‘echte’ leven willen zien, en dat de rest er zich gemakkelijk van af maakt met dat ‘abstracte gedoe’.

Ik vond het vet

Het wordt gekker en raarder en uiteindelijk wordt normaliteit helemaal kapot gemaakt. En dat is goed, want in het leven heb je geen ijkpunt of standaard. De realiteit is chaotisch en altijd veranderend.

Hoewel er leuk gespeeld wordt met stapelende clichés en erg scherpe wisselingen in de mimiek van de spelers, worden de grappen op een gegeven moment wel herhaaldelijk. Dat duurt gelukkig niet lang want kort daarop wordt de voorstelling een stuk abstracter en absurder. Dit was nodig.

Maar goed, uiteindelijk kom ik wel tot de conclusie: Ik vond het vet. De voorstelling was lekker gelaagd en heeft me aan het denken gezet. Maar er zijn genoeg andere redenen om ervan te genieten.

Zo sprak ik een scholier na de voorstelling en die zei: “Ik genoot van de schapenpantoffels”

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Joyce Banus

Openingsvoorstelling Skûmbek, wat vond het publiek?

Bloggers Merijn Jonker en Joyce Banus gingen vrijdagavond de straat op en vroegen wat festivalgangers naar hun eerste reactie op openingsvoorstelling Skûmbek. Vrijdag ging het…

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!