Dans is beter dan Frans

Door: Sarah van der Meere

Gistermiddag was de grote zaal van het Grand Theatre gevuld met studenten van de opleiding Docent Theater (waaronder ikzelf) en honderdvijftig energieke middelbare scholieren die met hun docenten op bezoek waren bij het Jonge Harten Festival. Ik hoor een jongen van veertien zeggen: “Dit is in elk geval beter dan het vak Frans.” Wat hij zometeen gaat zien? “Ja, iets met dans…”

Wij gaan kijken naar de dansvoorstelling Revolt door Project Sally Maastricht waarin zes jonge dansers hun hart blootgeven en een jong publiek proberen te inspireren. Revolt gaat over een groep jongeren die gezamenlijk in opstand komen door hun eigen persoonlijke protest te kiezen. Loop je met de massa mee of blijf je achter, ga je ertegen in of blijf je staan? Dat is de vraag. Het is een stormachtige dansvoorstelling, ruig en puur. Maar de meningen hierover zijn verdeeld zo blijkt, wanneer ik na afloop mensen om mij heen vraag wat zij van de voorstelling vonden.

“Ik heb het eerste kwartier van de voorstelling met mijn mond open, op het puntje van mijn stoel gezeten,” zegt Esther (student Docent Theater). “Het was ontzettend tof om te zien hoe de dansers elkaar in beweging zetten en hoe deze bewegingen in elkaar overvloeiden.” Mijn klasgenoot Rick was ook te spreken over de voorstelling. “Ik zat te kijken en ik dacht: Zo, wat knap! Ik kan die beweging niet eens vooruit, laat staan achteruit! Ik vond het tof, mooie beelden ook.” Hannah was minder enthousiast. “Ik betrapte mezelf op het checken van mijn horloge en de gedachte: Oké, wanneer kan ik eruit? Maar de geluids – en lichteffecten vond ik wel verfrissend.”

Een groepje scholieren spreek ik aan terwijl wij naar buiten lopen. “Ik vond het mooi, alleen begrepen sommige van mijn klasgenoten niet waar de voorstelling over ging. Het was daarom wat rumoerig,” zegt de een. Een andere jongen voegt daar aan toe: “Het dansen vond ik wel oké gedaan, mooi gedaan zelfs. Ik vond het ontzettend knap dat ze al die moves onthouden, maar de diepere betekenis kon ik niet volgen waardoor ik mijn interesse verloor.”

Over het algemeen hoor ik meer positieve dan negatieve reacties. Woorden als indrukwekkend, kwetsbaar en herkenbaar hoor ik voorbij komen. En bij die positieve reacties sluit ik mij aan.

1

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!