Dansen in een andere wereld

Door: Devi Smits

Op het podium staan twee vrouwen. Ruggen naar elkaar toe, samen vormen ze een cirkel. Er wordt wat gekrabd, er wordt wat gesnift en de schoenen worden strakker getrokken. Verder is het stil. Copycat van Nono C. begint met wat je noemt: een rustige start.

De dansvoorstelling Copycat wordt gespeeld door het duo Chanel Selleslach en Gudrun Ghesquière. In Copycat wordt een buitengewone minimalistische performance neergezet. De voorstelling begint met hele subtiele beweginkjes en geluiden. De eerste vijf minuten komen de danseressen niet van hun plaats. Maar de bewegingen worden steeds iets nadrukkelijker en steeds iets uitgebreider. Tot het gesnif en gekrab uiteindelijk evalueert in een choreografie.

Het grootste gedeelte van de voorstelling is er geen muziek aanwezig. Het geluid dat geproduceerd wordt komt van Selleslach en Ghesquière zelf. Hun ademstoten en getik met de voeten zijn zeer aanwezig in de verder doodstille zaal. Het zijn dan ook deze geluiden die voor het grootste gedeelte het ritme van de bewegingen bepalen.

De dans is geïnspireerd op het dagelijks leven. Soms lijkt het alsof de danseressen met een zeer grondige warming-up bezig zijn, soms doet het denken aan de voorbereiding van een bokswedstrijd en vervolgens lijken de bewegingen op het podium weer sterk op de bewegingen die ik zelf tijdens een avondje stappen maak, zij het dat ik het met iets minder concentratie doe.

Uiteindelijk valt de muziek in en wordt het intense gehijg van de danseressen overstemt. De muziek in combinatie met de bewegingen geven een haast onaardse indruk: de danseressen lijken iets uit te beelden wat zich afspeelt in een andere wereld. Wanneer de muziek draait doet Copycat nog het meest denken aan de visualisering van een intense drugservaring.

Een groot gedeelte van de voorstelling lijken de danseressen zich niet werkelijk met elkaar bezig te houden. Ze maken dezelfde bewegingen, maar toch lijkt het alsof ze zich beide hebben teruggetrokken in hun eigen wereld, onafhankelijk van de ander. Hierdoor wordt het einde van de voorstelling erg intens: een mooie omhelzing tussen twee mensen die elkaar eindelijk gevonden hebben.

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!