Door te dansen voel je dat je bestaat

Paul Sixta

Door: Anna Dijk en Wouter Hoving

Jozef, Sjozef, Jos, José, Yussuf, Josi, Yoyo, Joseph. Vele namen, vele landen en vele dansen: licht en donker, wiskunde en ballet, Engels en Nederlands, Frans en Japans, lichaam en letter. Hij danst op het ritme van zijn eigen woorden en dan weer op de muziek terwijl hij het verhaal vertelt van zijn herkomst. Maar wat is een herkomst als je in zoveel landen hebt gewoond en overal iets nieuws hebt geleerd?

Wouter en Anna wilden de voorstelling allebei graag zien, dus besloten ze om er samen iets over te schrijven.

ダンス “dansu

Wouter: Joseph Simon, kind van vele landen, probeert in zijn voorstelling Third Culture Kid alles bij elkaar te brengen. Hij danst in verschillende culturen, denkt in verschillende culturen, leeft in verschillende culturen. Descartes’ principe wordt gevolgd, Decartes’ coherentiewens wordt om hem heen alom toegepast. “When I was ‘breaking’ in Germany they said I had that crazy French style. Whatever that is, because I never did breakdancing in France.”

Anna: De verschillende culturele invloeden kwamen duidelijk naar voren in de voorstelling. Hij sprak in alle talen en zelfs in zijn dans zijn de verschillende indrukken te zien, van klassiek ballet tot breakdance en bewegingen die ik niet kon plaatsen en wellicht op traditionele Japanse dansen geïnspireerd zijn. De invloed van Descartes vond ik het minst helder naar voren komen in de voorstelling. Descartes probeert de wereld te verklaren door alles terug te brengen tot één fundamenteel principe dat aan de basis staat van alles: “Ik denk dus ik besta”. Maar dat fundamentele zag ik niet in de voorstelling. In het begin dacht ik dat dans misschien een soort universele taal was volgens hem, maar ook daar kwamen verschillende invloeden bijeen.

Misschien is dat wel waar hij op doelde: dat hij door te dansen een manier vond om al die indrukken een plek te geven. Als je twee talen door elkaar spreekt wordt het onbegrijpelijk, maar in dans kan je alles tegelijk spreken en toch verstaanbaar zijn.

 

Unforeseen connection

Wouter: Wat hebben wiskunde en dans gemeen? Gewoon, ballet is wiskundig: het is een receptenboek met voorschriften over hoe het lichaam kan worden georganiseerd. Maximaal vijf voetbewegingen in de lucht bijvoorbeeld. Hoewel, Yussuf zaagt aan de poten van dit exacte aantal.

Anna: Hij breekt voortdurend de regels. Hij combineert Japanse karakters zodat er nieuwe woorden ontstaan die verschillende dingen kunnen betekenen. Net zoals hij weigert één herkomst of identiteit te kiezen. Hij heeft zoveel invloeden dat hij overal nieuwe mogelijkheden ziet. Halverwege nam hij een ballet pose, de passé balance, en kantelde hem op verschillende manier zoals je bij breakdance doet.

In zijn voorstelling laat Jos zien dat hij bestaat door zijn dans, gestoeld op de input van vele achtergronden. Tegelijkertijd mengt hij water met olie: donker, licht, tekst, dans, wiskunde, ballet, breakdance, Frans en Japans. Yoyo is geen meester van een gebalanceerde mix, hij is meester van de dans.

Third Culture Kid is nog te zien op dinsdag 21 november om 14.00 uur en om 19:30

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!