Don’t eat the chocolate!

Door: Sarah van der Meere

Het is de allerlaatste avond van het Jonge Harten Festival. De vermoeidheid heeft vat op mij gekregen en sta knikkenbollend in de rij om het Jonge Harten Café te betreden. Zo´n festival gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar knikkenbollen zit er vanavond niet in. Een wijs man zei ooit: ´Save the best for last!´ En voor Jonge Harten Festival is dit Club Gewalt, een Rotterdams muziektheatercollectief van acht jonge multiperformers.

Ik word gelijk wakker geschud wanneer de deur van het café wordt opengesmeten. Keiharde pompende muziek bereikt mijn oren en een vrouwelijke performer in een roze jumpsuit vertelt ons dat wijzelf onze stoelen moeten pakken en die in de zaal moeten zetten. De acht performers kunnen acteren, zingen, dansen én verschillende muziekinstrumenten bespelen. De voorstelling is energiek, krachtig en excentriek. De sketses zijn elk absurd, surrealistisch en hilarisch. Er is geen touw aan vast te knopen, maar dit ervaar ik niet als storend. De spelers hebben namelijk elk hun eigen inspiratiebronnen onder de loep genomen en vanuit daar een sketch gemaakt. En deze scenes, liederen en vervreemdende expresieve woordspinsels zijn achter elkaar geplakt. De passie voor multidisciplinaire performances spat er vanaf bij de spelers, wat aanstekelijk werkt op het publiek.

Het ene moment kijk ik naar een Duitse rockshow over een vertekend schoonheidsideaal, en het andere moment kijk ik naar een hysterische Italiaanse walvis die verliefd wordt op een man uit het publiek. Het is een waar spektakel.

Het allerleukste vind ik de scene waarop het publiek bonbons krijgt uitgedeeld die zij niet mogen opeten. Natuurlijk wordt dit ontzettend moeilijk gemaakt. Wij moeten aan de bonbon ruiken, hem aanraken en hem zelfs in onze mond doen, zonder dat wij hem opeten. En terwijl wij gemarteld worden, leest een vrouwelijke performer poëzie voor. Daarna moeten wij de bonbon uitspugen op een bordje. En de inhoud op dat bordje verdwijnt in de mond van de vrouwelijke performer waarnaar ze op Ierse volksmuziek een volksdans gaat uitvoeren.

Club club Gewalt is energieke voorstelling die aandoet als een aangename XTC trip. En deze XTC trip gaat over in de bruisende afterparty van Jonge Harten Festival, die nog in de late uurtjes doorgaat.

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!