High School Musical, maar dan met inhoud

Door: Sarah van der Meere

Op zondag 22 november is het zo ver. In de oude busremise naast de IKEA zal om 16.00 uur de prémiere plaatsvinden van ‘Bottums Up,’ de nieuwe voorstelling van De Noorderlingen ism Young Gangsters. De Noorderlingen is de Groningse vooropleiding theater die ook als productiehuis functioneert voor professioneel jongerentheater. Voor deze voorstelling zijn ze de samenwerking aangegaan met makerscollectief Young Gangsters, die bekend staat om hun spektakulsire stage fighting scenes die voorzien zijn van een goede dosis humor. Voor enkelen was vandaag de try – out te bezoeken, en ik was daar een van.

Van tevoren had ik vernomen dat de theatervoorstelling onderdeel was van ‘De maat is vol’, het programma Alcohol & Jongeren van de gemeente Groningen en de GGD. Hierdoor ging ik er een beetje schoorvoetend heen. Ik had geen zin in een voorstelling die met het vingertje zou gaan wijzen over de gevaren van overmatig alcoholgebruik. Maar de angst voor ‘het wijzende vingertje’ was nergens nodig voor geweest.

Bottums Up is een groot spektakel wat losbarst op het moment dat je als bezoeker de eerste stap naar binnen zet. Bereid je voor om opgeslokt te worden in een wereld van glitter, cheerleaders en rugby players. Een actrice in een te kort roze glitter jurkje met een jaren tachtig pruik op omhelst mij na binnenkomst terwijl zij in mijn oor schreeuwd: ‘I’M SO GLAD YOU’RE HERE, OMG THIS IS AMAZING!’ Amper van de schrik bekomen word ik gecheckt op wapenbezit door een man in een wit pak, die door de actrice in het roze glitter jurkje met een jaren tachtig pruik wordt aangesproken als Mr McFunzy. Wanneer ik mag doorlopen kom ik erachter waar ik in terrecht ben gekomen. Ik bevind mij op Prom Night van Sun Valley High School, de avond waar meisjes veranderen in vrouwen en jongens échte mannen worden. Maar of de prom night alcoholvrij blijft is nog maar de vraag…

Bottums Up kent één versnelling, en dat is: hard gaan. Het is een wervelwind van spektakel die zijn bezoekers geen moment rust gunt en doorgaat tot het bittere einde. Na afloop kom ik murfgeslagen de zaal uit en fietst ik door de novemberkou naar het Jonge Harten café.

Ben je benieuwd naar deze voorstelling? Jammer, hij is uitverkocht ;).

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!