Hoe praat je over Rechts met Linkse mensen?

Door: Anna Dijk

De politiek verslaggever van Jonge Harten bezoekt Lavendel van Roos Sparreboom

Lavendel is een persoonlijke voorstelling over hoe maakster Roos Sparreboom langzaam interesse kreeg in het Forum voor Democratie. Het is een genuanceerd verhaal dat het publiek confronteert met de polarisering van het politieke klimaat en hun eigen bubbel. Roos vertelt nuchter en genuanceerd en is niet bang om ook de minder glanzende kanten van de partij te laten zien. Deze voorstelling is ook geschikt voor mensen die niet van het Forum voor Democratie houden.

Een apolitieke voorstelling

Wat meteen opvalt aan de voorstelling is hoe apolitiek die is. Roos praat nauwelijks over de standpunten van het Forum voor Democratie, maar eerder over hoe ze met de partij in contact kwam en er langzaam maar zeker inrolde. Tijdens het nagesprek bleek dat sommige mensen uit het publiek hierdoor het gevoel kregen dat Roos niet bij het FvD zat omdat ze hun standpunten deelde, maar omdat het een “warme deken“ was. Roos geeft toe dat dat inderdaad meespeelde, maar dat het niet de enige reden was. Ze voelde zich er thuis omdat ze er de mogelijkheid kreeg om discussie te voeren en dingen te zeggen zonder meteen te worden afgestraft, iets wat in haar eigen kringen niet kon. Het was niet alsof ze in een val getrapt was.

Het idee dat Roos niet weet waar ze mee bezig was, vind ik eerlijk gezegd nogal denigrerend tegenover haar. Toch betrapte ik mezelf er tijdens het kijken van de voorstelling ook op dat ik niet helemaal wist hoe serieus ze was in haar interesse in het FvD. Dit is geen fout in de voorstelling, maar het resultaat van de politieke verschillen tussen Roos en het – laten we wel wezen – linkse theaterpubliek. Ik kon me niet voorstellen waarom je bij die partij zou gaan, dus ging ik er meteen vanuit dat er sprake was van ironie of een verborgen motivatie. Als Mark Fisher tijdens het nagesprek toch een inhoudelijke vraag stelt over haar ideeën over de multiculturele samenleving roept haar antwoord meteen weerstand bij me op. Ik ben het echt niet met haar eens en ik vraag me af of ik haar voorstelling zo serieus had kunnen nemen als ze zo tijdens haar voorstelling had gepraat.

“VVD-ers vinden me nog steeds hartstikke links”

Lavendel is een bijzonder voorzichtige, nee: nederige voorstelling, maar blijkbaar is dat de enige manier waarop ze een fatsoenlijk gesprek kan voeren met haar publiek. Daarmee wijst Roos haar publiek op de bubbel waar we in zitten: “Veel linkse mensen waren verbaasd dat GroenLinks niet de grootste partij is geworden, omdat iedereen die ze kennen ook op GroenLinks stemde.” Daarnaast zegt ze dat ze zichzelf niet eens als rechts identificeert: “VVD-ers vinden me nog steeds hartstikke links.”

Als ook het nagesprek voorbij is praat ik nog even na met Arwen en Mark Fisher, van de Jonge Harten Beweging. De voorstelling heeft veel in ons losgemaakt. We zijn alle drie vrij links, willen alle drie de ruimte geven aan mensen die anders zijn dan wij omdat zij en hun ideeën evenveel waarde hebben. Maar hoe kan je vasthouden aan die idealen als je praat met iemand die deze kernwaarden niet deelt? Is het hypocriet om in zo’n geval je hakken in het zand te zetten, of ben je ontrouw als je je eigen ideeën even opzij zet om een gesprek met elkaar te voeren? Dit zijn moeilijke vragen, waar ik zelf het antwoord ook niet op weet. Het enige wat ik weet is dat we ze niet moeten ontwijken door te doen alsof Roos in een val is getrapt. Mijns inziens bagatelliseer je daarmee de discussie en neem je Roos Sparreboom niet serieus voor wie ze is: een interessante, genuanceerde theatermaker die veel losmaakt in haar publiek, of je het nou met haar eens bent of niet.

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!