“How to become a beautiful black woman”

Julia Willms

Door: Joyce Banus

“If you are white, get more black. If you are black, get more white.” Tja, Beyoncé worden komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Toch biedt de voorstelling Don’t worry Be Yoncé van performance kollektiv PONY CAMP jouw de eerste stappen om binnen 35 minuten meer te kunnen lijken op Queen B, Bey, Yoncé of gewoon Mrs. Carter.

Na vele trappen te hebben beklommen in het Grand Theatre kom ik binnen in een klein zaaltje. Ik zie een kleine tribune dat gecreëerd is uit was losse stoelen en theaterblokken, ook zijn er een paar plekken beschikbaar aan een lange tafel waarop pennen en papier liggen. De zaal is al best vol, ik blijf voor de tribune staan om nog een goed plekje te spotten. Dan wordt ik gevraagd of ik wil plaatsnemen op het laatste plekje aan de tafel. En dat sla ik als, aardig-Beyoncé fan, natuurlijk niet af. Aan het hoofd van de tafel staan twee vrouwen in een zwart pak en een ietwat sexy doorschijnend hemdje mee te knikken op het deuntje van het lied Formation. Achter de twee vrouwen zijn foto’s van Queen B te zien, met haar zoals altijd goed zittende haar en fearless uitstraling. It’s about to go down.

De muziek stopt. De vrouwen vertellen hoe hun leven voordat ze Beyoncé werden niets betekende. Maar na het volgen van een vier jaar durende opleiding, nachtklassen en vele workshops mogen ze zich dan ook eindelijk Beyoncé noemen. Verder maken ze wat sterren belachelijk, want wie zijn Miley Cyres of Rihanna nou, als je Queen B hebt.

Mocht je niet zo verschrikkelijk veel van haar weten, wees niet bang, aan het begin wordt een korte introductie over Beyoncé gegeven. Hierna volgt een 10-stappenplan dat je vertelt hoe je Beyoncé kan worden.

In dit 10-stappenplan zit nog een uitbundige choreografie die we allemaal gezellig mee mogen doen, tips over hoe je perfecte artiestennaam kan krijgen en de tip “how to do the sexy face”.

Naast de vele grappige en vreselijk bruikbare tips heeft PONY CAMP ook nagedacht over een diepere laag. Behalve dat Beyoncé een feminist is en zich inzet voor Black Lives Matter, zit achter Beyoncé ook een groot bedrijf. In hoeverre kunnen we eigenlijk in haar geloven als inspiratiebron/god of is ze gewoon werknemer/gever in dit miljoenenbedrijf?

Ik ben in ieder geval nog niet van mijn Beyoncisme afgestapt.

I Yoncé

You Yoncé

We Yoncé

Be Yoncé

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!