In het licht van de laser

Door: Linda Groenewold

In de kringloopwinkels van Groningen is geen enkele spiegel meer te vinden, want ze hangen allemaal in het pand van de Stadskrant aan de Poelestraat 28. Theatermaker Judith Hofland heeft in samenwerking met Jelle Valk, Olav Huizer en Joachim Rümke van WERC in rap tempo een installatie gebouwd voor Jonge Harten. Deze samenwerking is gemaakt om, naast de jonge kunstenaars van ArtQuake, het publiek voor te stellen aan kunstenaars die al langer meedraaien.

Ik heb het geluk gehad om alvast een kijkje te nemen bij hun installatie. In slechts twee dagen tijd hebben deze 4 kunstenaars opgebouwd wat er nu staat. Het is een experiment met rook, spiegels en lasers. Je komt binnen in een donkere ruimte vol met tweedehands spiegels, in alle soorten en maten. Op verschillende plekken hangen lasers, die constant heen en weer schieten over de spiegels en de muren. Wanneer de lasers van plek veranderen klinkt een hard mechanisch geluid, hierdoor heb je het gevoel midden in een machine te zitten. Het ziet er heel futuristisch uit en je krijgt het gevoel alsof je in een intensief beveiligde ruimte bent, waar je onmogelijk kunt ontsnappen aan de lasers.

Maar het is nog niet af. Knopen moeten nog worden doorgehakt. Mag het publiek de ruimte in of blijven ze buiten? Mogen ze spelen met de lasers? En zo ja, met hun handen of met een spiegel? Morgenmiddag, wanneer het donker wordt, kun je de installatie gaan bekijken, dus ik zou dit zeker gaan doen!

Eten!..

Zoals je van ons gewend bent is er ook dit jaar weer een heerlijke festivalhap. Stay tuned voor meer info.

Iedere dag een bijzondere festivalhap!