Een interactieve politieke spelshow

Door: Ilona Deuring

“Goedenavond, heeft u politieke ambities”? Ik zeg ‘nee’ tegen acteur Oscar Kocken en hij verzoekt ons allemaal om plaats te nemen. Gelukkig zijn er twee bezoekers die ‘ja’ zeggen. Zij komen terecht in een debat waarin ze hun visie op Nederland moeten geven. Uiteindelijk wordt Marianne premier doordat het publiek democratisch heeft gekozen door zoveel mogelijk decibel te produceren. Op de laatste avond van het Jonge Harten Theaterfestival speelde de Orde van de Dag de voorstelling Het Torentje.

Het Torentje is een interactieve soort van spelshow waarin alle keuzes die gemaakt worden door de premier invloed hebben op het vervolg van het verhaal. Oscar Kocken vertelt ons dat er 300 scènes klaarliggen. Deze staan in ringbanden die in stellingen op het podium staan. Premier Marianne wordt tijdens haar ambtsperiode bijgestaan door vier spindoctors die haar zullen helpen om de juiste beleidskeuzes te maken. Ook is er bij elke voorstelling een échte nieuwslezer aanwezig. Astrid Kersseboom van het NOS Journaal brengt tijdens de voorstelling nieuwsupdates over het kabinet van premier Marianne.

Elke voorstelling komt de premier terecht in een schandaal. In het geval van premier Marianne: door het eten van varkensvlees krijg je SARS. De minister van volksgezondheid, Roald Brok, moet dit schandaal zien op te lossen. Hij moet van premier Marianne een worstenbroodje opeten op tv zodat iedereen ziet dat er niets mis is met het Nederlandse varkensvlees. Een probleem doet zich voor, de minister is een veganist en hij gaat over zijn nek tijdens het eten van het worstenbroodje. Heel Nederland is in rep en roer, er zit dus wel SARS in het varkensvlees! Premier Marianne wordt op Twitter afgekraakt door BN’ers zoals 3FM DJ Giel Beelen. Het nieuws brengt dat de geruchten over SARS in het varkensvlees de prijzen van vlees doet kelderen. Ook meldt Astrid Kersseboom dat de Dalai Lama minder reclame op de VPRO wil, “Allemaal van ons belastinggeld,” Aldus de Dalai Lama in de Playboy. Door het enorme schandaal omtrent het worstenbroodje moet Marianne aftreden na een ambtsperiode van 30 minuten.

Het Torentje is een voorstelling vol humor en een goede combinatie van interactiviteit en toneelspel. De acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld en spelen veel verschillende rollen. Lotte Driessen en Jilles Flinterman spelen bijvoorbeeld de spindoctors van premier Marianne, een stel uit een Vinex wijk én minister Roald Brok en zijn personal assistent. Daan Windhorst zorgt voor de techniek achter de voorstelling. Hij zorgt voor nieuwsberichten op NU.nl over de juist verkozen premier en tovert tweets tevoorschijn van BN’ers over het schandaal van de premier. Ik wist niet dat politiek zo grappig kon zijn!

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!