Internationals naar je festival trekken voor dummies

Foto: Robin Achterhof, v.l.n.r. Heidi (22, Estland), Anastasija (23, Letland), Finja (20, Duitsland), Maria (22, Duitsland), Mandy (22, Hong Kong) & Berenia (25, Duitsland)

Door: Robin Achterhof

Wanneer ik het Jonge Harten-kantoor binnenloop, zie ik zes meiden van over de hele wereld brainstormen boven een groot vel papier dat bomvol staat met post-its. Dit multiculturele promo-team heeft als doel om de snelgroeiende internationale gemeenschap van Groningen bewuster te maken van Jonge Harten. De vrouwen spuien het ene idee na het andere, telkens gevolgd door een aanstekelijk ‘write it down!’. Wanneer ik ze zo bezig zie, bedenk ik me: dit moet goed komen.

Anastasia (23, Letland) begeleidt het kosmopolitische clubje, en stimuleert iedereen om zo creatief mogelijke promo-acties te bedenken. Ze benadrukt dat er een flinke uitdaging zit in het bereiken van de doelgroep: ‘In het verleden is gebleken dat internationale studenten niet snel uit zichzelf naar Jonge Harten komen, maar dat degenen die komen, enorm van het festival genieten.’ Maar dan in het Engels natuurlijk.

Het is inmiddels het derde jaar dat Jonge Harten zich ook focust op internationals. Dat is zeker de moeite waard, vooral wanneer je je realiseert dat er op het festival dagelijks tenminste 1 voorstelling te zien is waarbij het geen bal uitmaakt of je Nederlands spreekt. Bovendien geven de meiden van het promo-team aan dat het als buitenlandse student in Groningen nog vrij lastig kan zijn om je culturele draai te vinden. Finja (20, Duitsland): ‘Wanneer je nieuw bent in Groningen, heb je geen idee dat er hier zoveel leuke dingen te doen zijn. Ik was dan ook erg blij toen ik Jonge Harten ontdekte.’

Het doel van deze vrouwen is om Jonge Harten onderdeel te laten worden van een bruisender en rijker studentenleven voor de internationale student. Dat deze wel degelijk geïnteresseerd is in theatrale activiteiten blijkt bijvoorbeeld uit de enorme toeloop bij improv comedy-groep ‘Stranger Things Have Happened’ of bij de Engelstalige Usva-cursussen. Heidi (22, Estland) is ervan overtuigd dat ook Jonge Harten deel kan uitmaken van het internationale culturele keuzemenu: ‘Groningen is zo’n geweldig levende stad. Toch kan het moeilijk zijn om te ontdekken waar dat leven nu precies zit. Vandaar dat wij ons best gaan doen om de mensen te bereiken, zodat ze dit geweldige festival niet hoeven te missen.’

En inderdaad, het zou toch verschrikkelijk zonde zijn als je hier in Groningen woont en weg bent van theater, maar bij ogenschijnlijk gebrek aan beter gewoon lekker blijft Netflixen tussen 18 en 26 november? Ik ben daarom erg blij dat dit promo-team hun best gaat doen om dat te voorkomen. Ik zal nog niets verklappen over hun extreem toffe plannen, maar kan wel zeggen: ze gaan van het padje af. Maar dan in het Engels natuurlijk.

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!