Niels “Knelis” Meijer over het (nu al) legendarische CLASH#5

Door: Nicky Palmans

Er is elektronische muziek, kunst, een stoelendans en een discobol, heb je nog meer redenen nodig om naar een feest te gaan? “Nee!” vindt Niels Knelis Meijer. Hij heeft meegewerkt aan de organisatie, productie, markering én programmering van CLASH. Het feest dat ooit begon als eindfeest van Jonge Harten, toen stopte, en nu sinds een jaar weer nieuw leven is ingeblazen. Vandaag (24 november) is de laatste dag van het festival, en daar kan CLASH natuurlijk niet ontbreken. In het Festivalhart praat ik met Niels over dit (nu al) legendarische feest.

Wat doet jij (behalve CLASH organiseren)?

“Foto’s maken. En ik ben ook DJ, maar deze editie alleen tijdens de stoelendans.”

Er gaat dus daadwerkelijk een stoelendans plaatsvinden?

“Jazeker! Maar dan een stoelendans met mensen in neon-pakjes, een warming-up en gekkigheid. Een wilde boel dus. Daarnaast hebben we ook nog een heleboel verrassingen voor de bezoekers in petto.”

Wat is CLASH?

“CLASH is een feest waarbij je, volgens onze missie, onderdeel bent van een botsing tussen kunst en elektronische muziek. In de praktijk is het gewoon een heel gek feestje waar van alles kan gebeuren wat je niet verwacht. We willen veel gekke nieuwe dingen doen met VJ’s, DJ’s, performance en beeldende kunst. Deze editie is er niet veel beeldende kunst maar wel veel projecties op plekken waar niet geprojecteerd mag worden en een discobol.”

Hoe vaak wordt het georganiseerd?

“Ongeveer twee keer per jaar hebben we een kleine editie van CLASH. Eerder dit jaar bijvoorbeeld in Simplon samen met Binkbeats. 6 en 7 april 2019 hebben we de grote CLASH, en dat is in Vera, Grand Theatre en OOST.”

Wie zit er in de organisatie?

“Ik dus, Milou de Boer en Joachim de Vries. Peter Dijkstra, de boeker van Simplon helpt ons ook en Luuk Stelder, je vast wel bekend, met de pet.”

Waarom hebben jullie het weer opgestart?

“Toen wij klein waren was er CLASH, ook begonnen als eindfeest van Jonge Harten. Dus, nu we het weer als eindfeest organiseren, is de cirkel eigenlijk weer rond. Toen CLASH stopte vond iedereen in Groningen dat eigenlijk superjammer, wij vonden dat nog steeds en zijn het weer opnieuw gaan organiseren. Het is een bestaand concept, maar we hebben onze eigen draai eraan gegeven, onze eigen voorkeuren erin verwerkt en de tijd is natuurlijk veranderd, maar wel geïnspireerd op wat we vroeger in de Oosterpoort meemaakten, heel veel kunst en heel veel vette muziek.

Wat is je favoriete editie?

“Mijn favoriete editie is die van 24 november 2018. Die heb ik heel vaak in mijn hoofd afgespeeld en hij is te gek.”

Dus iedereen moet daar echt wel heen eigenlijk?

“Ja!”

Eten!..

Zoals je van ons gewend bent is er ook dit jaar weer een heerlijke festivalhap voor €12,50. Kom langs in het Festivahart en koop bij de kassa je voucher om bij ons aan te schuiven!

Iedere dag een bijzondere festivalhap!