KARAOKI KANYE takes Groningen over

Afra Rijkhoff

Door: Afra Rijkhoff

“De Napolitaanse aristocratie in een broeierig continuüm, slurpend van de tiramisu met gummiberen, botox ejaculerend, onafgebroken bouncend op kleffe hiphop-proza en dat alles in achtstemmigheid. Join the party!” De groeten van de feestcommissie en van de achtkoppige crew van Club Gewalt!

Komt dit je niet bekend voor? Dit was het feestje waar je gisteravond bij had moeten zijn. Groningen liet zich onderdompelen in Andre Hazes, Kanye, Kim Kardashian, stripteases, karaoke, glitters, offthebeatentrack-verf, drank, gezelligheid en glitterpakjes. Ik heb het natuurlijk over KARAOKI KANYE en het eindfeest van Jonge Harten 2016.

De benedenzaal van het Grand Theatre is aangekleed als een trendy witte nachtclub zoals je die alleen ziet in films. Door de ruimte staan witte stoelen opgesteld, er flitsen lichten, er klinkt harde muziek en tussen lichtgevende palen staan de vijf dames van Club Gewalt te zingen en te bouncen. Als kers op de taart staan op de tafels glazen wodka waarin verdronken gummiberen drijven. Dit bewijst maar weer dat we de inleiding van een goed feestje over kunnen laten aan de leden van Club Gewalt.

De vijf dames van Club Gewalt lopen rond in zwarte, sexy bodies met daarover heen een witte, nep bontjas. Ze heetten ons warm welkom en wijzen ons onze plekken. Op sommige tafels liggen roze papiertjes waarop je je voorkeur voor de karaoke kan aangeven. Ik zie het publiek bezorgd naar het witte podium kijken waarop de karaoke set staat. Dan hoor ik iemand aan mijn tafel onbevreesd zeggen: “Lets go off the beaten track, ik vul lekker twee voorkeuren in.” Dat is het startschot van de avond.

Club Gewalt verovert de avond. Voor iedereen met een voorliefde voor Kanye of de Karsdashians zit deze avond ook nog eens vol met verwijzingen naar Kanye en zijn lieftallige Kim. Op hilarische wijze worden we betrokken bij de openingsmedley waarin we in verschillende samengestelde nummers het woord ‘we’ met het z’n allen moeten zingen. De avond wordt vervolgd met een modeshow van de ‘Terror Kittens’ waarin clubleider Amir Vahidi het publiek meeneemt. Op een prettige manier heeft hij het overwicht en leidt ons door de avond terwijl hij als dirigent de performers aanstuurt wanneer ze samen een nummer zingen.

dsc_1770-929x620-1

Dit is een avond waar een lied van André Hazes perfect past naast een countrynummer over 2016. Tevergeefs probeer je een logica te vinden tussen de sketches, maar misschien zit de logica juist in de onlogische verbanden tussen de opeenvolgende acts. Soms is het bijna niet te volgen zo snel volgen de acts elkaar op. Net zoals vorig jaar betovert Club Gewalt het publiek met hun gezonde dosis  energie. Tijdens het eindnummer wordt je weer herinnerd aan het talent van de acht performers. Deze achtkoppige crew kan namelijk acteren, zingen, dansen en bespelen allemaal een instrument. De passie spat ervan af in hun sketches. In het eindnummer laten ze het publiek een traantje wegpinken. Onder begeleiding van dirigent Amir zingen ze meerstemmig het nummer ‘Magnificat’ van Arvo Pärt. Voor het eerst valt het publiek helemaal stil en kijkt vol ongeloof naar de performers. Een perfect einde van KARAOKI KANYE waarin naast de pompende energie ook ingetogenheid aan bod is gekomen.

Daarna stapt Marga Kroodsma, de directrice van het festival, het podium op. Haar bedankspeech maakt ze persoonlijk als we het intro muziekje horen van ‘(I’ve had) The Time Of My life’. Uit volle borst zingt iedereen mee en zo luiden we samen het eindfeest in dat doorgaat tot in de late uurtjes. Met een kloppend hoofd en heimwee naar gisteren sluit ik hierbij mijn laatste blog af. Jonge Harten bedankt en liefde!

 

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!