Een kijkje achter de schermen bij Karin Post – festivalvormgever

Laura van der Velden

Door: Laura van der Velden

Zoals afgesproken sta ik om 13:00 uur bij de werkplaats van Grand Theatre, om Karin Post te interviewen over haar taak als festivalvormgever bij Jonge Harten. Ze laat nog even op zich wachten (want boodschappen doen staat ook op de to do list van vandaag!) dus grijp ik meteen mijn kans om haar stagiaire Laure Vreugdenhil ook een aantal vragen te stellen. Het is een gezellig gesprekje.

Hoe ben jij bij Jonge Harten gekomen, Laura?
“Karin kwam naar Academie Minerva en gaf ons een opdracht met het thema PLAY. Op dat moment werkte ik dus vóór een opdrachtgever. Ik wou graag samenwerken met de opdrachtgever. Ik ben afgelopen twee jaar vrijwilliger geweest bij Jonge Harten.”

Is het een groot, samenwerkend team?
“Eigenlijk bestaat het team alleen uit mij en Karin, maar vandaag is ook Jurre, de technicus, hier aan het werk. Karin en ik doen de rest, eigenlijk bijna altijd bij haar werkplek in Gasselternijveen.

Waar komen jullie ideeën vandaan?
“We overleggen ideeën en bekijken de locaties. We kijken naar de ruimte qua oppervlakte, maar ook naar de ervaring en de beleving. Ik vergeet soms wel dat niet iedereen op dezelfde manier naar vormgeving kijkt, ook daar houd ik rekening mee.”

Wat voegt de aankleding toe aan Jonge Harten?
“Vooral de hele belevenis. Het totaalplaatje. We hebben bij de GYM bedacht dat elke ruimte een andere kleur krijgt. Dit past bij het Off The Beaten Track thema van dit jaar.”

Ik maak nog een aantal foto’s en Laure werkt de signborden netjes af. Karin komt binnen lopen, we stellen elkaar voor en gaan zitten in de kantine naast de werkplaats. Karin heeft op Minerva gezeten, de kunstacademie waar ik nu een opleiding volg.

“Heb je veel aan de opleiding gehad als je kijkt naar wat je nu doet?”
“Ik heb Theatervormgeving gestudeerd. We hebben daar veel soortgelijke opdrachten gedaan, zoals een flashmob. Vroeger heb ik wel een opdracht gedaan voor Jonge Harten, maar toen besefte ik niet dat dat daarvoor was. Dat is wat ik meeneem in de projecten van nu, dat je op elke locatie duidelijk ziet dat je op Jonge Harten bent.”

Is jouw taak zo aankomen waaien?
“Drie jaar geleden ben ik begonnen bij Jonge Harten. Dat was toen na aanleiding van mijn werk dat ik voor Festival Der Aa heb gedaan. Marga heeft mijn werk daar gezien en heeft mij uitgenodigd voor een gesprek. Omdat ik uit de theaterwereld kom kijk ik naar hoe ik de mensen hun blik, de looproute en denkwijze kan sturen.”

Op jongeharten.nl staat ‘Karin Post: Aankleding’. Wat houdt het precies in?
“Dat is de aankleding van alle binnenlocaties. Ik zorg ervoor dat overal het festival sfeertje is. Ik maak ook buitenobjecten. Bij elke locatie staat een zuil, met een lichtbak met het Jonge Harten logo, met daaronder een lichtbak met een tekst van welke voorstelling er is. Ik zorg er voor dat alles wat ik ontwerp, ik ook zelf bouw. Voor de uitvoering werk ik wel samen met een paar mensen, onder begeleiding van mij. Het technische doet Jurre, hij is de bouwer, de echte rammer!”

Waar komt het materiaal vandaan?
“We kopen de materialen, maar we kijken naar wat we hebben van afgelopen jaren en of we dat kunnen hergebruiken. Ik werk het liefst met gebruikte materialen, alleen kijk ik wel of het handig is qua tijd, of ik niet beter nieuw materiaal kan kopen.”

Wat heb je vandaag gedaan?
“Alles wordt startklaar gemaakt, alle bakken worden dus bijvoorbeeld schoongemaakt. En boodschappen doen, dat hoort er dus ook bij!”

Heb je een planning?
“Ja. Eerst is de schetsfase, tekenen, vergunningen regelen en alles budgettair bekijken. Vanaf het bouwen maak ik een nieuwe planning. En met de laatste loodjes, zoals nu, maak ik echt een gedetailleerd schema met wie wat doet.”

Komt de stress vaak om het hoekje kijken?
“Echt stress-stress? Nee. Maar dat komt ook omdat er een goede samenwerking is, er zijn korte lijntjes naar de productieleider.”

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Lies Mensink

Het nieuwe Grand: open en toegankelijk

“Welkom in het Grand,” zegt de barman vriendelijk. ‘Grand’ zou de air van een chique en elitair theater kunnen hebben, maar dit welkom is zo…

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!