Kunst barst uit zijn voegen

Door: Linda Groenewold

ArtQuake, kleine kunstbevingen in de stad die je spontaan kan tegenkomen, is een nieuw onderdeel van het Jonge Harten festival. Het biedt jong, lokaal talent van Kunstacademie Minerva een podium. Onder begeleiding van scenografe en projectleider Suzanne Verhagen hebben de studenten Ilse Vos, Tessa Lie, Anna Zeil, Liza Verhoeven, Nikki Smit, Anne Gré Koolbergen, Marloes Meiborg, Caroline Van de Meent, Eva Koopmans en Afke Manshanden bijzondere projecten gebouwd. Je kunt ze de hele week zien in de binnenstad van Groningen.

Stel je voor, ergens tussen 21 en 28 november loop je vanaf het Centraal Station naar het Grand Theater aan de Grote Markt, om een voorstelling van Jonge Harten te bezoeken.

Je bent net voorbij het Groninger Museum als je ineens geconfronteerd wordt met een heel krachtige boodschap: sta eens stil en neem een moment voor jezelf. Dit is wat Tessa je mee wil geven en dit is wat je doet.

Rustig loop je door, tot je een hele verzameling blokken ziet. Ze geven licht en hebben abstracte figuren. Anne Gré nodigt je uit om je eigen voorstelling te bouwen. Zo ben je even terug in je kindertijd, toen je nog met blokken speelde.

Aangekomen bij het Gedempte Zuiderdiep zie je een play knop van bijna 2 meter hoog. Je nieuwsgierigheid lokt je er naartoe. Ilse nodigt je uit om weg te dromen in haar kijkdoos met prachtige schilderingen. Je bent even ergens anders, tot je je herinnert dat je ook nog een voorstelling gaat bezoeken.

Je loopt door de Herestraat, maar er ligt ineens iets op de grond, een play knop? Liza komt je tegemoet en zij raadt je aan om een andere route te nemen. Je volgt haar route en ontdekt wat voor moois de kleine straatjes van de binnenstad te bieden hebben.

Daarna ben je even de weg kwijt. Je hoort een geluid dat doet je denken aan het speelkwartier op de basisschool. Als je het geluid nadert, ontmoet je de Playkeepers. Zij geloven dat iedereen, ongeacht leeftijd, kan spelen en van het leven mag genieten. Ze draaien met een gigantisch springtouw waar wel 5 mensen tegelijk in staan te springen! Vol enthousiasme spring je een paar rondjes mee.

Buiten adem loop je door richting de Grote Markt. Voor je hier bent, valt je oog op Nikki. Ze heeft een kleine tafel aan zichzelf hangen, waar een voorbijganger iets aan het schrijven is. Je kunt wel even rust gebruiken en loopt er heen. “Mag ik je handschrift hebben?” vraagt Nikki. Zij verzamelt handschriften in alle soorten en maten. Je schrijft voor haar Jonge Harten op in je mooiste handschrift.

Uiteindelijk kom je aan op de Grote Markt en je botst bijna op een gigantisch scherm dat rondgereden wordt door Anna. Zij projecteert haar film hierop en je kijkt hiernaar, voor je aan komt op de plek van bestemming.

Jij hebt het geluk gehad om alle kunstzinnige uitbarstingen van ArtQuake tegen te komen! Dan moet de voorstelling nog beginnen, dit belooft wat goeds voor de rest van de avond!

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!