Literatuur, jazz en je omslagfoto op Facebook

Door: Sarah van der Meere

Op deze druilerige zondagmiddag bevind ik mij met een warme kop groene thee in het festivalhart van Jonge Harten. Twee vrouwen zullen vanmiddag tijdens het Boekprogramma hun talige kunsten aan ons ten gehore brengen terwijl hun poezië wordt versterkt door een jazzband bestaande uit studenten van het Prins Claus Conservatorium uit Groningen.

Rebekka de Wit en Maud Vanhauwwaert geven een literaire performance. Rebekka leest vandaag voor uit haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Het boek vertelt over een reis die nooit heeft plaatsgevonden. Maar de gebeurtenissen die er in beschreven worden, zijn wél echt gebeurd. Deze spanning, tussen waarheid en fictie, was de doorslaggevende factor om het boek te gaan schrijven, vertelt Rebekka. Het boek beschrijft het wonder van de dood. De eenzaamheid, de liefde en het verdriet wat het voortbrengt.

We volgen Rebekka met haar vader, zus en broer die de Honda volgooien met spullen na het overlijden van haar moeder. Ze gaan een reis maken om helemaal weg te zijn van alles. ‘Mijn vader gooit de deur van de auto dicht. Het geluid van een dichtklappende deur wekt bij mij het gevoel op dat je altijd ergens van kan weggaan. Kon je dat maar ook doen met gebeurtenissen.’ De fragmenten die zij voorleest ontroeren mij en laten mij tegelijkertijd lachen.

Maud leest onder andere voor uit haar werk Wij zijn evenwijdig en ze gebruikt de jazzklanken om haar poëzie smaakvol te omlijsten. Maud komt uit Vlaanderen en heeft haar jeugdjaren doorgebracht in het donker. Daar, in het donker, ontstond haar liefde voor poëzie door een gedicht van Annie M.G. Schmidt. Wij, de luisteraars, volgen haar bij het volwassen worden. Wij zitten bij haar in het klaslokaal en leven mee met de oude klasgenoot die de lever jat uit de biologiepop om deze aan zijn vader te geven die leverkanker heeft. We staan met haar voor een wereldkaart terwijl de schoolfoto genomen wordt.

Maud bevraagd een man uit het publiek wat zijn omslagfoto is op Facebook. Want je omslagfoto (de wereldkaart) verbeeld waar jij vóór staat, aldus Maud. Is het een foto van je vrienden, je ouders of een quote? En wat zegt het over mij dat ik op dit moment een foto van het Jonge Harten Festival als omslagfoto heb?

Ik neem mij na vanmiddag in ieder geval voor om vaker een boek open te slaan.

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!