Het loopt in de stad allemaal op rolletjes

Rutger Wiechers

Door: Rutger Wiechers

Het is al donker als ik naar Academie Minerva fiets. Rond deze tijd, een uur of half zes, zitten de meeste mensen waarschijnlijk aan tafel te eten, maar ik niet! Ik heb vanavond namelijk afgesproken met Laura Hendriksen (27) en Suzanne Verhagen (27) om mee te lopen met de eerste publieke test-run van Laura haar werk voor ArtQuake. Het is tevens haar afstudeerproject voor haar opleiding Popular Culture aan de Academie voor Popcultuur.

We gaan op pad met een karretje met daarop een wit projectiescherm. Nadat we door de straten zijn gemanoeuvreerd en aankomen bij de universiteit, zet Laura haar karretje neer. Ze zet een licht aan en het scherm licht op. Al snel komen er een aantal mensen geboeid kijken naar wat er gebeurd. Plots verschijnen op het scherm, kleine huisjes, bomen en de teksten HonderdHuizen en Jonge Harten. Na enkele minuten en wat foto’s van voorbijgangers later, verdwijnt het kleine schimmenspel van een stad en lopen we weer rustig verder.

Artquake

Ik was erg benieuwd naar Laura’s project voor Artquake. ArtQuake is een onderdeel van Jonge Harten dat jong lokaal talent een podium wil bieden in de vorm van Pop-Up kunst. Laura vertelt hoe ze tot haar project is gekomen: “Vanuit het thema Off the Beaten Track heb ik dit project gemaakt. Ik heb een schaduwspel bedacht dat geïnspireerd is op de voorstelling HonderHuizen van Yinka Kuitenbrouwer, die te zien is op Jonge Harten. Ik had daarbij heel erg het beeld voor mevan Yinka die bij al die mensen thuis langs ging. De reden dat ik deze voorstelling heb gekozen, is omdat het mij gelijk aansprak. Het simpele en de eenvoud ervan is iets wat ook kenmerkend is voor mijn eigen werk.”

Plots verschijnt er een nieuwe wereld; in slechts een paar seconden tovert Laura een kleine stad met een fijne, huiselijke sfeer tevoorschijn. Het huiselijke gevoel dat Laura probeert over te brengen, is bij mij zeker aangekomen.

Off the Beaten Track

Laura vertelt hoe ze met het thema van Jonge Harten is omgegaan; “‘Off the Beaten Track’ is op heel veel verschillende manieren te interpreteren en ik ben zelf uitgegaan van de gedachte dat je van je eigen pad af gaat in je fantasie. Niet letterlijk van het pad natuurlijk, maar dat je in gedachten het standaard pad verlaat en je fantasie betreedt.” Mooi dat het thema voor zoveel mensen iets anders betekent. Voor mij zelf staat deze Jonge Harten in het thema van buiten mijn eigen comfort zone gaan, iets dat ik met bloggen en het interview met Suzanne en Laura al zeker heb gedaan.

Suzanne is de projectleider van ArtQuake. Samen met Maarten Elverdink en Laura Hendriksen is zij aan het werk gegaan om ArtQuake dit jaar weer vorm te geven. Suzanne begon het proces met een gesprek: Ik ben met Laura en Maarten in gesprek gegaan over wat zij met dit project willen. Het platform is heel open en wij stellen weinig kaders zolang je in het thema blijft. Dat is ook gelijk een uitdaging over hoe je omgaat met die vrijheid. En met deze pop-up kunst kunnen wij aan heel groot, openbaar publiek laten zien dat Jonge Harten meer is dan alleen theater.”

Laura zal voor nog twee andere voorstellingen een schimmenspel gaan maken. Je kunt haar tijdens Jonge Harten, iedere avond van zaterdag 19 november tot vrijdag 25 november, tegenkomen op de straten van Groningen waar zij haar kleine werelden tevoorschijn tovert op het witte, geel gloeiende doek.

Ook iets voor jou?

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!