Mag blanco nog wel bij George & Eran?

Skylarr Stream

Door: Suzanne Atema

Deze voorstelling George en Eran worden racisten beschrijven, komt heel erg nauw. De woorden die gebruikt worden op het toneel zijn zorgvuldig gekozen. Deze zorgvuldigheid probeer ik ook over te brengen in deze blog. Gevat, vlijmscherp en alledaags zijn woorden die in mij opkomen als ik terugdenk aan de voorstelling.

Gevat: Op elk woord van George meteen een weerwoord komt van Eran of andersom.

Vlijmscherp: Die woorden snijden soms dwars door je ziel.

Alledaags: Iedereen heeft vast weleens een situatie meegemaakt waarbij hij achteraf denkt, ‘eigenlijk kan dit niet’.

Op het toneel wordt als voorbeeld “een blokje omlopen als er -vul maar in- types rond de snackbar staan” gebruikt. Ik denk dat mensen wel vaker een blokje omlopen vanwege vooroordelen. Zelf loop ik regelmatig om als er bij een donker weggetje een groepje hangjongeren bij een honk staan.

Verwachtingen en ervaringen van het publiek

Voor en na aanvang heb ik een aantal mensen naar hun verwachtingen en ervaringen over de voorstelling gevraagd.

De volgende verwachtingen zijn uitgesproken:

“scherpe topics die nu spelen’’,
“heftige dingen die gezegd gaan worden’’,
“een voorstelling met veel humor’’.

Ik zelf ga er blanco in, een toepasselijk woord blijkt achteraf.

Scherpe topics (zoals wie woont er boven in de woontoren, de blanke (oeps nee witte!) Nederlander of de allochtoon?) zijn er zeker! Vrolijke liedjes wisselen af met onderhuidse beledigingen. Het publiek klapt mee met een liedje dat uiteraard daarna, zonder dat het publiek dit doorheeft, als beledigend gezien wordt. Zo makkelijk gaat dat dus.

De blonde Milan heeft white privilege en zit dus bij voorbaat bij alles al fout. De Syriër George is geen moslim, maar hier gaat iedereen natuurlijk aan voorbij. De enige vrouw Myrthe wordt sowieso genegeerd, omdat ze een vrouw is. Eran is een ‘spinning Jew,’ die als hij iets slechts heeft gedaan een ander het altijd nog slechter gedaan heeft. Iets dat George demonstreert door  te zeggen  “en nu gaat hij draaien,” om vervolgens in een draaiende beweging om Eran heen te lopen. Deze benamingen zijn letterlijk zo in de voorstelling weergegeven. Ik heb ze uiteraard niet zelf gekozen, omdat ik mensen niet voor het hoofd wil stoten.

Al zijn de woorden van George en Eran zorgvuldig gekozen of niet, de discussies tussen de personages zorgen voor een interessante wisselwerking. Zowel op het toneel als de vragen die gesteld worden aan het publiek (waar ze niet echt een antwoord op durven geven).

Ik heb deze voorstelling gezien op de dag van de intocht van Sinterklaas. Hoe actueel wil je het hebben?

Als je van voordelen houdt moet je echt deze voorstelling gaan bekijken. De vooroordelen vliegen in het rond, blank is een woord dat niet gebruikt mag worden. Nee Milan is niet blank, Milan is wit. Die onderhuidse vooroordelen worden gebruikt als steken onder water. In het normale leven komen ze ook vaak voor. Ik heb deze voorstelling gezien op de dag van de intocht van Sinterklaas. Hoe actueel wil je het hebben?

Als ik na de voorstelling nog even napraat, blijkt dat bij een aantal mensen die ik voor de voorstelling gesproken heb, de verwachtingen vooraf te kloppen. “De voorstelling was precies zoals verwacht”, “de voorstelling was heftig”, “erg confronterend”. Ik weet niet zeker of ik het woord blanco waarmee ik de voorstelling ben ingegaan achteraf nog mag gebruiken,

George en Eran worden racisten geeft veel stof tot nadenken. Wanneer kun je iets wel zeggen en wanneer niet? En is iets denken zonder het uit te spreken niet nog veel erger?

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!