De magische gekte van Márquez

Knelis

Door: Linda Groenewold

De magische gekte van Márquez

Wat is na cocaïne het beste exportproduct van Colombia? Het boek 100 jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. We zijn bij Missie Márquez deel II, van Karlijn Kistemaker. Deel I was een ode aan haar oudoom Kees, de vertaler van het boek, deel twee is een ode aan Gabriel García Márquez, de schrijver van het boek. Voor we beginnen aan deel II, geven Karlijn en haar acteurs ons een supersnelle samenvatting van deel I. Op een rij staand, 1 voor 1 sprekend, soms door elkaar, leren we oudoom Kees kennen.

Gabriel García Márquez betreedt het toneel. De uitgeefster wil hem interviewen, maar hij flirt liever met het publiek. De vrolijke muziek verandert in dramatische muziek. Gabriel betreedt zijn doodskist, een vrouw schreeuwt haar klaagzang. Voor hij overlijdt, neemt hij een momentje om te klagen over die ellendige rookmachine.

Terug naar het nu. Karlijn leest voor uit het boek. Het gaat over een droom met oneindige kamers. Zo maken we kennis met de magische schrijfwijze van Márquez. Daarna wordt ons vliegensvlug uitgelegd hoe zij is gekomen tot deze voorstelling. We beginnen bij haar diplomauitreiking, waar haar vriendin klaagt over Karlijn zonder jurk. Ze neemt ons mee naar haar huis, waar we begroet worden door een overenthousiaste hond met rubberen kip, waar ze samen met haar vriendin het boek heeft gelezen.

We leren Colombia kennen door het interview van Karlijn met Claribel. Zij is Colombiaanse in Nederland. In Karlijns zoektocht naar Márquez heeft ze Claribel leren kennen. Karlijn heeft ook een heleboel ‘gekken’ leren kennen, bezeten van het boek. We leren een van doorgedraaide fans kennen, tijdens het aangekondigde participatiemoment van de avond. Om het boek te begrijpen, moet je de stamboom van de Buendía’s kennen. Het publiek wordt op het podium getrokken en in de stamboom geplaatst.

Dan komt Tim Buendiá, volgens zichzelf een afgezant van Márquez, op het podium. Tim is een van die mallotige fans. In een superfout Hawaii-shirt met spiegelende pilotenbril rapt hij zijn eerste hoofdstuk van zijn boek, dat hij schrijft als afgezant van Márquez.

Voor deel III belooft Karlijn dat ze haar brief, voor het verkrijgen van de internationale rechten, af heeft. We krijgen dan te horen, hoe het verder zal gaan met haar plan om nog tien voorstellingen te maken over dit boek.  “Gaat mij dit lukken?,”  vraagt ze haar publiek. Por favor!

 

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!