De mens is als een stoel

Nona Demey

Door: Edwin Siebert

Als ik aan surrealisme denk, dan denk ik aan ‘een beetje vreemd’. Dat blijkt toch niet helemaal waar te zijn. Mats Vandroogenbroeck en Timo Sterckx weten waarover ze praten.

Aan de hand van het Manifest van het Surrealisme van André Breton hebben deze studenten van het KASK in Gent aan een eigen manifest geschreven: het Atomistisch Manifest. De uitvoering van dat manifest was maandagavond te zien in het Grand Theatre.

Van theorie naar praktijk.

Van tekst, naar verhaal, naar beeld. De voorstelling is opgebouwd uit drie delen. Er is theorie, er is een verhaal en er is de praktijk. Ik zocht houvast in het begin, maar naarmate de voorstelling vorderde, begonnen puzzelstukjes in elkaar te vallen. Aan het einde dacht ik , “ik begin het te begrijpen.” Eerlijk gezegd, weet ik nog niet goed of ik het hele plaatje compleet heb, maar dat is niet erg. Volgens de makers mag het publiek zelf verbindingen leggen. Na afloop, tijdens het nagesprek -de Notenkraker- wist een tafelgenoot zeker dat ze een verwijzing naar het schilderij Who’s afraid of Red, Yellow and Blue in de voorstelling had gezien. De acteurs zeiden dat ze nog nooit van het schilderij hadden gehoord.

 

Een voorstelling?

Net sprak ik over een voorstelling, maar ik weet niet zeker of dat de juiste bewoording is. Het publiek zit op een tribune, aan het einde is er applaus, maar alles wat zich daartussen bevindt is soms bevreemdend. Misschien surrealistisch. Mats en Tom spelen in het volle licht, soms in een onderbroek, soms in een toga besmeurd met verf. Het toeval speelt een belangrijke rol in de voorstelling, maar wel geregisseerd toeval. Er is een machine die schilderijen maakt, ze laten een ballon leeglopen op het podium.

Dat vond ik het mooist aan de voorstelling. Er wordt steeds gespeeld met surrealisme, het toppunt van toeval, maar steeds binnen grenzen. De begin- en eindtoestand zijn bekend, maar je weet nooit wat er in de tussentijd gebeurt.

Ook iets voor jou?

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!