In my time of dying

Door: Merijn Jonker

Abstract, absurd en ingewikkeld. Dit zijn de woorden die ik zou gebruiken om de voorstelling The Act of Dying te beschrijven. In deze multidisciplinaire voorstelling gaat het om het begrip dood en de verschillende aspecten ervan.

Death and its many faces

De voorstelling start met een groot houten vierkant, wat gemanipuleerd kan worden door vier touwen die aan het vierkant bevestigd zijn. Hiermee wordt een levenloos object leven ingeblazen. Kort daarna komen de acteurs op die ons verschillende kanten van de dood laten zien.

Als eerste zien we verschillende bewegingsreeksen die naar mijn idee de absurditeit van de dood weergeven. Door herhaling wordt de absurditeit vergroot en is het op momenten zelfs komisch. Ook het geweld wat wij elkaar aandoen wordt op de hak genomen. Hiernaast word er weergeven hoe grof en cru er wordt omgegaan met dode mensen in oorlogsgebieden. Schoenen en kleding worden afgenomen en het naakte lijkt vormt een confronterend beeld op de vloer. Hierna wordt de voorstelling weer iets luchtiger.

Mooie beelden, maar de boodschap ontbreekt mij

Hoewel deze voorstelling veel aspecten van de dood aanraakt, gaat hij op weinig echt dieper in. Veel vragen die voor mij de dood een interessant onderwerp maken worden links gelaten.

Daarnaast waren veel van de bewegingsreeksen zeker humoristisch of confronterend. Maar doordat deze erg lang werden doorgezet raakte ik in de voorstelling af en toe mijn aandacht kwijt. Wel vond ik het spel met het houten vierkant erg intrigerend. En er werden mooie en confronterende beelden gecreëerd op het podium

Uiteindelijk moet ik zeggen dat The Act of Dying geen voorstelling voor mij is. Ik ging steeds op zoek naar een boodschap, terwijl ik dat misschien helemaal niet moest doen. Wel fijn dat er mensen zijn die zich aan zo’n zwaar onderwerp wagen, een onderwerp dat vaak wordt vermeden in onze maatschappij. En dat is spijtig. Want dood gaan we allemaal.

 

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!