Wat heb jij nodig om je thuis te voelen? Een interview met Yinka Kuitenbrouwer

Door: Robin Achterhof

Ruim 100 ‘thuizen’ heeft Yinka Kuitenbrouwer aangedaan voor haar voorstelling ‘HonderdHuizen’: van woonboot tot asielzoekerscentrum en van een West-Vlaamse boerderij tot de nachtopvang voor daklozen. Ze sprak met mensen van alle leeftijden uit allerlei culturen en verschillende maatschappelijke omstandigheden over hun thuisgevoel. En toch durfde ik het niet aan om Yinka bij mij thuis uit te nodigen. Ik had immers niet opgeruimd.

De inspiratie voor HonderdHuizen kwam vanuit een besef dat Yinka kreeg toen ze haar theateropleiding in Gent afrondde. “Opeens moest ik beslissen waar ik heenging. Ik had altijd het idee dat ik terug zou gaan naar Nederland, maar ik kwam erachter dat ik me meer thuis voelde in Gent dan in Amsterdam. Dat terwijl ik daar toch de eerste 19 jaar van mijn leven heb doorgebracht. Dat bracht mijn interesse voor de vraag die ik aan die honderd mensen ben gaan stellen: wat heb je nodig om je ergens thuis te gaan voelen?”

De Vlaams-Nederlandse dualiteit is ook te horen in Yinka’s ‘dubbeltaaltje’. Afwisselend vousvoyeert en tutoyeert ze mij, ze heeft het soms over haar lief, en dan weer over haar vriend, en haar klinkers klinken Vlaamser dan haar iets hardere medeklinkers doen.

Het binden van de vele verhalen die Yinka verzamelde bleek uiteindelijker simpeler dan gepland. “Ik probeerde er eerst een vloeiend verhaal van te maken. Maar omdat alle verhalen zo direct, echt, en grappig waren, kon er niet echt iets op tegen puur die citaten. Zo was ik bij een boerin in West-Vlaanderen, die vertelde over een beach-party in het dorp, en dat ze dan verkleed gaat als ‘redder’ [strandwacht, red.]. Zo lief hoe zij mij dat vertelt. Daar kan ik dan wel een heel sfeerbeeld  bij creëren, maar eigenlijk is hetgeen wat zij mij zeggen, de sfeer die zij geven. Dus heb ik besloten om alles zo kaal mogelijk te houden.” Het resultaat daarvan is een hele rits kaarten met daarop sec een foto en een citaat van de mensen die Yinka bezocht, een geheel dat doet denken aan de posts van de populaire Facebook-pagina ‘Humans of New York’.

Op sommige plekken waar ze haar voorstelling speelt, bezoekt Yinka nieuwe mensen voor in haar kaartenbak. Zo gaat ze in Groningen bijvoorbeeld op bezoek bij een studentenhuis en een Letse Jonge Harten-teammember. “Ik ben benieuwd hoe het hier zal zijn! Ik ben hier langer, dus ik hoop ook een beetje ingebed te raken in de stad en in het festival.”

“In de Gym, waar ik speel, komt ook een huiselijke sfeer. Er is een hele kringloopwinkel geplunderd, om het zaaltje te vullen met stoelen en kamerlampen enzo. Door die gezellige sfeer gebeurt het ook snel dat mensen blijven om te kletsen.”

Ik krijg meteen zin in om bij Yinka’s nieuwbakken huiskamer op bezoek te gaan. En om wellicht zelf iets gastvrijer te worden.

Yinka Kuitenbrouwer speelt ‘HonderdHuizen’ vijf keer in de Gym in de Oosterstraat. Zondagmiddag is de engelstalige versie, en maandag t/m donderdag speelt ze in het Nederlands.

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Rutger Wiechers

We zijn begonnen!!!

Het is zover, Jonge Harten 2016 is begonnen! En daar moet op gedronken worden. Maar niet met een biertje, nee nee, maar met een drankje…

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!