Op literaire safari

Knelis

Door: Lies Mensink

“Kennen jullie het boek? Nee? Is helemaal niet erg!” aldus Karlijn Kistemaker. Zelf deed Karlijn er namelijk 23 jaar over om het boek 100 jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez te lezen. Wel kocht ze al die jaren mooie spullen van de vertaalrechten van het boek en betaalde ze er haar twee theaterstudies mee. Karlijn erft op haar vierde levensjaar alle royalties van de vertalingen van haar oudoom Kees. Nu heeft ze een, onmogelijke, missie: ze wil in een informele setting het publiek langs de 492 pagina’s en honderd jaren eenzaamheid leiden. Althans, dat is het plan, want we zijn nog maar bij deel één.

In de vrolijke en fantasierijke proloog horen we de enige woorden die oudoom Kees ooit zelf heeft geschreven; zijn dankrede voor de Martinus Nijhof Prijs voor beste vertaling. Daar blijft het bij want de doodskist achter op het podium lonkt. Onder dramatische tangomuziek gaat Kees in de kist liggen – verkeerd om weliswaar- om het daarna nog eens over te doen.

Karlijn regisseert haar twee acteurs haast improviserend door het verhaal heen en neemt ons mee. Terwijl ze ons gehaast door de stamboom van eigen familie en hun eigenaardigheden leidt, corrigeert haar vader (vanuit het publiek) haar regelmatig. Nog voor het boek van Márquez is opengeslagen bevinden we ons al in een ingewikkelde magisch realistische wereld. Dan leest ze een passage voor, ik hoor het voor het eerst; het taalgebruik is een zee van bijvoeglijke naamwoorden, poëtisch, magisch en geladen. Via de woorden die allen door Kees zijn aangeraakt leert Karlijn in het boek haar oom kennen en in haar missie wij weer Karlijn.

Deel één van Missie Márquez is een ode aan oudoom Kees en een ode aan het beroep vertaler. Waarvan er één zelfs aanwezig is. Vertaler Marjolijn heeft Kees zowaar nog aan de telefoon gehad en leest haar favoriete passage van Márquez voor. “Alleen het woordje ‘stukgebroken’ vind ik een beetje raar vertaald,” zegt Marjolein.

Deel één van Missie Márquez is een vrolijke en surrealistische talkshow waarin de acteurs in dubbelrollen alle betrokkenen op zich nemen. Dit alles onder de live muziek van DJ Jose inclusief grote opplaksnor en Spaans accent. Met een cliffhanger verlangen we al naar deel twee, want gaat Karlijn daar Márquez ontmoeten? Moet je dat gaan zien? Jazeker…ik bedoel: Si!

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!