Openingsvoorstelling Skûmbek, wat vond het publiek?

Lucas Januskevicius

Door: Joyce Banus

Bloggers Merijn Jonker en Joyce Banus gingen vrijdagavond de straat op en vroegen wat festivalgangers naar hun eerste reactie op openingsvoorstelling Skûmbek.

Vrijdag ging het Jonge Harten Festival van start. Dit werd ingeluid met een confetti kanon, een drankje en natuurlijk verschillende voorstellingen. Eén van die voorstellingen waarmee het festival werd afgetrapt was Skûmbek van Tryater. Wat vond het publiek ervan?

“Het aller grappigste waren de schapenpantoffels”

 

Wanneer ik aan wat acteurs in spé van BijVrijdag vraag naar hun mening over de voorstelling hoor ik gelijk “Heel erg leuk!.. Ja, ik vond het ook echt heel leuk!”

De jongeren vonden de voorstelling een “aparte vorm van GTST” die spannend bleef tot het eind.

Vooral de soap-setting sprak de jongeren erg aan, en ook het feit dat de personages commentaar geven op hun soap-personages viel erg in de smaak.

Verder was de voorstelling ook “hi-la-risch”, de schapenpantoffels waren volgens de jonge met de grote glimlach en blauwe vest toch wel het allerleukst. Maar de andere jongeren zijn het er toch wel over eens dat het aller-grappigst en spannendst het mega paard was die op het eind van de voorstelling de show stal.

“Nou.. ik weet niet zoveel van theater hoor”

 

Aldus een jongeman in zijn geruite bloesje met gezellig boers-accent. Toch vroegen wij ook hem, naar zijn mening over de voorstelling.

Het eerste wat hem opviel was vooral het gegeven van een soap, dit vond hij vooral een goeie vondst. Dit kwam volgens hem vooral goed tot zijn recht wanneer de personages achter de schermen commentaar gaven op hun soap alter ego’s.

“Verder was de voorstelling vanuit een goede hoek benaderd, vooral wanneer ze deden alsof er vragen uit het publiek werden gesteld en ze deze gingen beantwoorden, dit vond ik erg gevat. Er werd ook veel gespeeld met clichés, maar omdat dit zo vaak terug kwam werkte dit juist.”

Het was volgens de vrolijke jonge man vooral “een grappige voorstelling, die vanuit een goede hoek benaderd is”.

“Een combinatie van humoristisch en realistisch met een onderlaag”

 

De eerste reactie die wij kregen op de vraag wat de, intelligent kijkende en goed gestylde, man van de voorstelling vond was: “Ik vond het heel erg humoristisch, de voorstelling was wervelend, dat ging volgens mij helemaal gesmeerd.”

“Vooral de spot op de soap sprak mij erg aan. Ook het steeds absurdistischer worden van de scenes was erg onverwachts en sterk.”

Het tofste element uit de voorstelling was toch ook hier weer het paard, “de ridder op een paard, totaal absurdistisch, totale gekte.”

“De voorstelling is vooral heel herkenbaar”

 

En als laatste vroegen wij ook nog twee jonge en enthousiaste festivalgangers (stelletje?) om hun eerste reactie.

Wanneer we twee vragen om hun eerste mening, brandt de vrouw in de bruine jas gelijk los: “Ik vond de voorstelling vooral heel herkenbaar. Het is herkenbaar omdat het gaat over onderwerpen die onder jongeren spelen. Hoe positioneer je ten opzichte van een ander? Wat moet je eigenlijk doen om gezien te worden? De wereld om je heen als tiener staat volledig op zijn kop, en je denkt dat je al heel volwassen bent, maar tegelijkertijd is het enige wat je wilt om hulp vragen.”

Ook geeft ze aan dat de reflectieve momenten in de voorstelling, waarbij de acteurs zich neerzetten als ‘echt mens’ erg mooi zijn. “Dit zegt namelijk iets over hun relatie tot het echte leven, en dit is ook iets wat je als jongere zelf doet. Of in ieder geval zo deed ik dat als jongere. Je doet een soort act om jezelf groot te houden in een wereld die je soms totaal niet begrijpt.”

“Het onheilspellende en onderbewuste”

 

Later in het gesprek voegt de man nog toe dat het meisje op het paard ook wel heel erg fijn was. “Het onheilspellende, en onderbewuste, wanneer het meisje op het paard door de scène heen knalt. Eindelijk los gebroken.”

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!