Een pisvoorstelling, maar dan goed

Door: Daisy Osinga

Twee meiden plassen in een emmer, mobieltjes vliegen door de lucht en er wordt gebalanceerd met een kamerplant. Tension Trail van Penguin Productions is veelzijdig, verrassend en vermakelijk. Terwijl allerlei attributen worden versleept, lopen twee meiden naar voren. Één van het draagt een doorzichtige emmer mee, plaatst deze voor zich, waarna ze allebei hun slipje naar beneden laten zakken. Ondertussen gaat de rest hun eigen gang. Een meisje bespringt een jongen keer op keer en klampt zich aan hem vast. Zo nu en dan vertonen ze acrobatsiche toeren of begint het sterk op dans te lijken, maar meestal komt het over als onhandig. Daarna krijgen wij een vraag: ‘wie heeft er een smartphone?’ Bijna alle handen schieten omhoog en vervolgens vallen drie mobieltjes ten prooi aan de circusartiesten. Ze belanden tussen tenen van mensen die op hun handen staan, op het hoofd van een geblindoekte jongen en worden van redelijke afstanden door de zaal geslingerd. 

De artiesten zijn slechts sinds de zomer afgestudeerd aan de circusopleiding van Codarts in Rotterdam en zijn vanaf daar als groep bij elkaar gebleven. Zij werden door regisseur Julien Augier (van het Franse gezelschap La Meute) uitgedaagd om de voorstelling compleet op te bouwen met spullen die ze in de werkruimte en in kringloopwinkels bij elkaar konden sprokkelen. Deze gevonden stellages worden vervolgens door spierkracht omhoog gehesen en overeind gehouden. Deze constructie wordt naarmate de voorstelling vordert steeds hoger en indrukwekkender. Tegen de muur staat een groep instrumenten die in verschillende combinaties worden bespeeld. Tension Trail staat, net zoals de de stellages, door middel van samenwerking.

Alles wat je verwacht van een circusact komt voorbij, maar dan nét iets anders. Een indrukwekkende dans aan een paal die door zes man sterk in evenwicht gehouden wordt eindigt wanneer de touwen worden losgelaten terwijl twee mensen nog hoog aan de paal balanceren. De act op de trapeze wordt geheel geblindoekt uitgevoerd, waarbij iedereen zijn adem inhoudt. Even later valt het meisje uit het touw waar ze zich net daarvoor elegant in bewoog, om even later onder begeleiding van electrische gitaar als een stoere rockchick verder te gaan. Als laatste komt een touw tevoorschijn met schaaltjes aan beide uiteinden en wordt de emmer met eerder geproduceerde inhoud naar voren gehaald. Met enige tegenzin vult een jongen deze schaaltjes en begint ze rond te zwaaien. Natuurlijk zit ik op de eerste rij en komen de schaaltjes gevaarlijk dichtbij, maar er wordt geen druppel verspild.

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!