Snode plannen tijdens de Kick-off

Door: Afra Rijkhoff

De GYM, het festivalhart van het Jonge Harten Theaterfestival 2016 wordt verlicht met lampen die lijken op theaterlichten. Promotors, vrijwilligers, de directeur, hartenjagers, b/vloggers, de productieleider, educatieve medewerkers, allemaal komen we deze avond samen voor de ‘kick off’ van het festival. Want het is nog maar een paar nachtjes slapen… voordat Groningen voor negen dagen wordt ondergedompeld in een warm bad van theater, beeldende kunst en muziek.

Marga Kroodsma, de directeur van het festival leidt ons door de verschillende highlights van het festival. Zo komt Thomas Dudkiewicz weer terug op het programma van dit jaar met zijn voorstelling ‘Bedtime stories’. In deze vertelvoorstelling, waarin hij alle rollen zelf vertolkt, neemt Thomas je mee op avontuur en betovert je met enkel zijn stem.

Marga stelt ons ook voor aan het nieuwe, jonge team van het festival. We zien vliegensvlug de gezichten van alle lieve mensen die dit festival mogelijk maken. In verschillende groepen fungeren we als één groep.  En niet alleen maakt deze groep dit festival mogelijk, maar we zorgen er ook voor dat jullie, het publiek, tijdens het festival buiten de gebaande paden durft te treden oftewel ‘off the beaten track’, het thema van dit festival. Om alvast het festival goed off te kicken test ik bij de medewerkers hoe off the beaten track zij zijn met de volgende vraag.

 ‘Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws uitgeprobeerd?

“Toevallig heb ik gisteren nog iets nieuws uitgeprobeerd samen met een vriendin van mij. We wilden naar een stad gaan die voor ons beide nog onbekend was. Zo kwamen we uit in Apeldoorn, achteraf blijkt dat dus een dorp te zijn. Afijn, we zochten op het internet wat er te doen was en stuitte op een kattenmuseum. ‘Leuk,’ dachten we. Totdat we erachter kwamen dat het niet in een museum was maar in iemands woonkamer. Binnen deze woonkamer was letterlijk alles van katten. Kattenbeeldjes, kattenklok, kattenbakken niet te vergeten. De eigenaren wilden heel graag een museum creëren, maar er kwam niemand op af… en als klap op de vuurpijl was het ook nog eens heel ongemakkelijk…” Lara van den Bergh, hoofd kaartverkoop.

“Ik weet wel wat voor nieuws ik zou willen uitproberen. Ik wil heel graag een keer alleen op reis gaan. Wat mij tegenhoudt? Mijzelf. Ik verzin zelf duizenden smoesjes en redenen waarom ik niet zou kunnen. En stiekem ben ik ook bang voor het moment dat ik alleen en heel ziek op een stinkende hotelkamer zit zonder m’n moeder.” Erin Stel, hoofd Hartenjagers.

“Laatst, op een avond waarin ik lichtelijk verdoofd was door alcoholische versnaperingen, heb ik een jongen die ik leuk vind een berichtje gestuurd. ‘Ben je ook in de stad?’ Het was zo’n impulsief berichtje weetje wel? En het was heerlijk om op dat moment niet duizend smoesjes te verzinnen die het uitstellen. De dag daarna dacht ik ergens wel ‘kuuuuuuuuuut’.” Zoe van der Kust, promotieteam

“Op mijn eerste toneel-les van dit jaar ben ik meteen met iets begonnen wat ik heel eng vond: zingen! Ik vind van mijzelf dat ik niet kan zingen en daarom doe ik dat ook liever niet. Elk jaar kreeg ik weer te horen van mijn docenten ‘je moet meer uit je comfort zone treden, je moet meer durven’. Daarom dacht ik meteen de eerste les, weet je wat, fuck it, ik doe het gewoon!” Nanne Leijdekkers, promotieteam

Naast deze avonturen werden er ook snode plannen gemaakt voor een off the beaten track bucketlist, met elke dag een andere opdracht die we moeten uitvoeren. Ben jij hier nou ook door geïnspireerd geraakt, pak dan meteen een pen, hang hem boven je bed, kijk er elke avond naar om moed te verzamelen en laten we op het festival met z’n allen #offthebeatentrack gaan!

 

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!