Een spel van spanning en ontspanning

Jochem Jurgens

Door: Wouter Hoving en Merijn Jonker

Zoals een babyhoofdfontanelletje net langs de scherpe hoek van de glazen salontafel schuurt, zo schraapt het mensenhoofd langs de nietsontziende stellage van hard, koud staal. Het is rauw. Het is fysiek. Het is mannelijk. In The Place to Be spelen Koen van der Heijden en Hidde Aans-Verkade met de grenzen van hun fysieke mogelijkheden.

Vijf, zes, zeven, jemig, het getal is al niet meer te onthouden, sleept de één het lichaam van de ander twee meter omhoog. Vallend, glijdend, zwetend. Met samengeknepen billetjes wacht het publiek tot het moment dat het gruwelijk fout gaat. Maar alles gaat precies goed.

Na een uitputtingsslag verandert de voorstelling in een explosie van beweging. De twee acteurs trekken zich terug in hun reptielenbrein en willen aan elkaar laten zien wie de koning van de apenrots is. Hun lichamen: afwisselend gespannen en ontspannen, vertolken zorg en afschuw in omgang met elkaar.

Slepend, sleurend, sjouwend zien we enorme overgave. Zoals de peuter alleen bij mama, en de oma na 50 jaar huwelijk alleen nog bij opa. En tegelijkertijd een ongekende rauwheid. Als een strijd tussen twee worstelaars, de moshpit bij een rockconcert.

Na drie kwartier slaakt het publiek een hoorbare zucht van verlichting! Niemand ging dood. Niks is ‘m in de rug geschoten. Even voelen we aan ons intacte schedeltje, terwijl we de zaal verlaten.

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Afra Rijkhoff

Van begrijpen naar ervaren

Ze is tekstloos, ze legt je niks op, ze concludeert niks, ze is ‘The place to be’ van Koen en Hidde. Mimers lopen niet door…

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!