Tastbare energie van vijf knappe jongens

Laura van der Velden

Door: Laura van der Velden

Een bijna geheel verduisterde ruimte wordt gevuld met een eentonig geluid. De dansers van ISH beginnen ieder op hun eigen deel van het podium te bewegen, terwijl ze in het felle licht kijken. Ze zoeken de samenwerking op en er ontstaat een energie die bijna tastbaar is. IGNITE gaat over individuele energie en de spanning van een samenwerking.

“We moeten elkaars energie leren kennen, eraan wennen en ook erkennen. Iedereen moet z’n plek weten om te kunnen matchen. Tijdens elke show heb je andere energie, terwijl we dezelfde voorstelling geven,” zegt een van de dansers in het nagesprek. Dit zie ik ook echt gebeuren tijdens de voorstelling. Ik zie ze stuk voor stuk zo opgaan in de muziek en in elkaar, dat ik een positief gespannen gevoel krijg als ze het publiek recht in de ogen aankijken.

Jazz, breakdance, tricking, hiphop, Caribische dans, en nog veel meer. Dat zijn de dansstijlen die je terugvindt in de voorstelling. In combinatie met hun eigen muziekcompositie is het een dansvoorstelling waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten. Vanaf het eerste moment ben je gegrepen en maak je onderdeel uit van hun energie.

Ze hebben drie weken lang op elkaars lip gezeten tijdens het repetitieproces. “We hebben super veel plezier en blessures gehad, en zelfs een acupunctuur in de bil,” zegt een andere danser. Het gezelschap van vijf mannen is na een aantal repeteerdagen vrijer gelaten door choreograaf Shailesh Bahoran. “Hierdoor hebben we veel geleerd op de vloer, maar ook op persoonlijk vlak. We genieten er echt van, en staan hier ook echt met de volle 110%!” De choreograaf heeft juist deze 5 jongens gekozen, vanwege de energie waarmee ze dansen. En diezelfde energie spatte ook van het interview af.

Na de voorstelling zat ik zelf ook vol met energie. Ik wil iedereen hierover vertellen! (vandaar ook daarom deze blog, haha).

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!