Doe de test! Welk type Jonge Harten-ganger ben jij?

Door: Robin Achterhof

Op Jonge Harten zie je een enorme diversiteit aan mensen rondlopen, van nieuwkomers tot theatergekkies en van corpsballen tot ouwe rotten. Ben jij benieuwd tot welke categorie jij behoort? Doe dan nu deze ultieme ‘Welke type Jonge Harten-ganger ben jij?’-test!

 1. Welke voorstelling zou jij het liefst bezoeken?
  A) Een goed construeerde, dramaturgisch verantwoorde uiteenzetting van de kunstenaarsscene in jaren ’20 in Ulaanbaatar
  B) Een dramatische vertolking van de ondergang van de Blauwe Engel
  C) Een doldwaze klucht die stiekem ook een beetje kritiek levert op de huidige maatschappij, met liedjes van Toon Hermans en Wim Sonneveld
  D) Romeo en Garnalenkroket, over de onmogelijke liefde tussen de zoon van een slager en snacks met een maritieme achtergrond
 1. Wat doe je het liefste na een voorstelling?
  A) De makers opzoeken om het te hebben over verborgen thema’s en historische parallellen
  B) Een pitchertje bier wegtikken om je tentamenstress te vergeten
  C) Een wijntje drinken, om er daarna achter te komen dat je toch wel moe bent en op tijd onder de wol wil kruipen
  D) De vislucht van je af wassen
 1. Hoe sta jij in de Zwarte Piet-discussie?
  A) Je beseft dat er door de gehele geschiedenis tal van cultureel-maatschappelijke fenomenen te herkennen zijn die tegenwoordig als hoogst insensitief zouden worden ervaren, maar die je niet los kan zien van de tijd waarin ze plaatsvinden. Zo was daar in de transitie van de stomme film naar de ‘talkies’ bijvoorbeeld de Amerikaanse film ‘The Jazz Singer’ met Al Jolson. Jolson speelt hierin volledig in ‘blackface’, waardoor hij tegenwoordig door menigeen wordt verguisd. Hem simpelweg zien als een representant van een racistische cultuur, doet hem echter tekort. Indertijd was ‘The Jazz Singer’ qua thematiek juist vooruitstrevend, en liet het op een genuanceerdere manier dan destijds gebruikelijk de complexiteiten van etnisch gerelateerde thema’s zien. Op een vergelijkbare manier ben je van mening dat Zwarte Piet weliswaar een stereotyperende uiting is, maar dat we die uiting binnen het sociaalmaatschappelijke discours van enkele decennia terug niet moeten rijmen met wat we nu racistisch noemen. Dat neemt desalniettemin niet weg dat er binnen een samenleving een morele evolutie kan plaatsvinden, en dat dat precies is wat er nu gebeurt. Die constante discussie die nu plaatsvindt leidt ertoe dat de normen en waarden die in onze maatschappij centraal staan, veranderen, en dat is een natuurlijk proces. In het recente stuk ‘Race’ van het Nationale Toneel, geregisseerd door Eric de Vroedt, komt deze thematiek ook terug. Daarin vielen thema’s te ontwaren, zoals positieve discriminatie, die in vroeger tijden nog niet geactualiseerd waren in het racisme-debat. Hoewel je je niet compleet wilt overgeven aan het moreel relativisme, ben je wel van mening dat elke ras-gerelateerde uiting bekeken moet worden vanuit een temporele en culturele context. Om dit verder te onderzoeken vraag je daarom voor tienduizend euro projectsubsidie aan.
  B) Ach, je hebt wel erger meegemaakt tijdens je ontgroening: daar werd je bruin geschminkt met varkensstront
  C) [zie opinie-sectie van het NRC]
  D) Wat maakt jou het uit, je verkoopt gewoon vis
 1. Wat is je lievelingseten?
  A) Een boterhamlet (dit vind je trouwens grappig)
  B) De opgewarmde macaroni van mams, zo vanuit het bakje
  C) De pot-au-feu die je bestelde toen je met Herman in de Dordogne was
  D) Boerenkool met wor.. geintje. Gewoon vis
 1. Hoe stel jij jezelf voor aan nieuwe mensen?
  A) Je netwerk-modus gaat aan en je haalt je visitekaartjes tevoorschijn. Als Master of Arts zou het toch fijn zijn als je je bijbaantje bij de Appie eindelijk kon opzeggen
  B) ‘Hee pik, de naam is Roderik’
  C) Je zet kracht achter je handdruk, om je vitaliteit extra te benadrukken
  D) ‘Bert Visjes, aangenaam’

Voor de uitslag: tel hoe vaak je A, B, C, of D hebt geantwoord. De letter die het vaakst voorkomt, correspondeert met het type Jonge Harten-ganger dat jij bent!

A – De theaternerd

Je bent een die hard-theaterganger, de persoon die elk stuk ziet en overal iets verstandigs over weet te zeggen. Je weet aan elke gebeurtenis een Shakesperiaanse quote te koppelen, je droomt in Griekse tragedies en je hebt posters van Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat boven je bed.

B – De nieuwsgierige student

Je bent eigenlijk per ongeluk dit festival ingerold toen je de Poelestraat uit kwam strompelen. Toch vind je het wel lachen hier. Tot nu toe was je culturele hoogtepunt die keer dat Van Grevingsberghe kotste in de concertbak tijdens de kroegmusical

C – De ‘je bent zo jong als je je voelt’-bezoeker

Laten we eerlijk zijn: je behoort niet echt meer tot de doelgroep van Jonge Harten. Toch heb je jezelf ervan overtuigd dat de naam van het festival puur metaforisch is. Bovendien ben je echt nog wel bij de tijd, je zit immers in 11 Facebookgroepen!

D – Bert Visjes, visboer

Je bent een visboer. Je naam is Bert Visjes.

Ook iets voor jou?

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!