The poet, the poem

Door: Marlies Molema

De zaal van de USVA is klein en warm. Een knappe jonge vrouw staat met haar rug naar het publiek, gekleed in een rode spandex broek met een rood bloesje. Links in de hoek staat een drumstel met daarachter een man, rood detail zijn bretels. Een Thomos brommer hangt met banden aan het plafond.

Actrice en zangeres Wynn Heliczer speelt The Missing Beat, begeleid door muzikant Arend Niks. Ze draait zich om, de muziek valt in en een beklemmende sfeer vult de zaal. Op een scherm zien we beelden van graan dat waait in de wind. Het is 1944 en er wordt verteld over een achtervolging, schoten worden gelost, iemand raakt gewond. Met een mooie stem zingt Wynn de woorden “Verdwijn met me mee naar beneden”. Door naar het volgende.

De scenes zijn kort, begeleid door drums, een soort mini-xylophone en elektronische samples. Sommige samples worden ter plekke ingezongen door de spelers. Best cool. De rode draad in het verhaal is de vader van Wynn. De man met de zwarte baard die door de oorlog zijn kern is verloren en in plaats daarvan een gat heeft. Een gat wat hij opvult met vrouwen, drank, reizen en meer buitensporig gedrag.

De vader van Wynn is Piero Heliczer. Hij is dichter, filmmaker, graficus, uitgever, musicus en schrijver. Namen als Andy Warhole worden in één zin met hem genoemd. Een film wordt getoond. Het is de film Dirt die haar vader heeft gemaakt met een 8mm camera samen met de band The Velvet Underground. Wynn zingt mee, met haar lijf gericht naar het doek. Het lijkt alsof ze deel wil uitmaken van de film.

“Mijn vader, the poet, the poem,” zingt Wynn. Ze laat ons stukje bij beetje meer van zichzelf zien en het gemis wat zij nog steeds na zoveel jaar sterk ervaart. Haar vader, een man die emotioneel totaal onbeschikbaar was, zichzelf en zijn werk belangrijker vond en niet inzag dat er met alle macht om liefde en bevestiging werd gesmeekt. Hij gaf het nooit. Hij verdween naar Amerika om daarna weer terug te komen, zijn vrouw zwanger te maken om vervolgens weer op de vlucht te slaan. Dit spel herhaalt zich meerdere keren. Af en toe komt er een ansichtkaart of een jurkje met de post voor haar verjaardag. Het haar van zijn zwarte baard bewaart ze stiekem in een bakje.

The Missing Beat is een sterke performance, energiek en soms heel kwetsbaar.

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!