Voor therapeut spelen werkt therapeutisch

Door: Daisy Osinga

Julie Cafmeyer begint te vertellen over de onmogelijke types op wie zij altijd verliefd wordt. De kring van mensen vertoont blikken van herkenning en her en der klinkt instemmend gemompel. De therapie kan beginnen! Voordat ik het weet heb ik, voor mijn gevoel binnen enkele seconden, verteld wat ik net daarvoor nog een lang verhaal noemde. Ik voelde de verbazing van de mensen om mij heen en hun ogen die naar mij keken. Zij hadden net zo min als ik verwacht dat ik mijn eigen liefdesleven op deze manier in de groep zou gooien.

Als blogger voor Jonge Harten kreeg ik de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij een try out van De Therapie van Julie Cafmeyer. Totaal onvoorbereid loop met een klein gezelschap een café binnen. We volgen een wenteltrap omhoog en betreden de ruimte waar een aantal mensen al in een kring in het midden zit te wachten. Tafels zijn tegen de muren geschoven, jassen worden over de stoelen gedrapeerd en licht rumoer van het café beneden is hoorbaar. Een prima setting voor deze intieme voorstelling.

In De Therapie beschrijft Julie haar eigen persoonlijke problematiek en vraagt haar publiek om advies. Tijdens deze therapiesessie is het moeilijk om onderscheid te maken tussen de werkelijkheid en het theater, tussen Julie de persoon en Julie het karakter. Haar verhaal is oprecht, herkenbaar en wekt interesse. Aan het einde van haar opsomming van mislukte relaties komt de hulpvraag. Daarop volgt een lichte, voelbare spanning en het gesprek komt aarzelend op gang. De wisselwerking tussen Julie haar verhaal en de inbreng van het publiek verandert theater in een groepssessie en soms zelfs in een gesprek.

Iedere sessie met Julie zal anders verlopen. Het is van tevoren namelijk niet vast te stellen wat er gaat gebeuren. De verhalen en adviezen van het publiek zullen iedere keer anders zijn. Voor mijn gevoel was de sfeer open, gemoedelijk en ongedwongen. Je mocht spreken maar het was zeker niet verplicht. Misschien dat dit juist de reden was dat ik vertelde wat ik nog nooit eerder op deze manier heb uitgesproken. Na afloop ben ik met een beter gevoel naar huis gegaan dan na menig ander therapiesessie.

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!