Thuis is…

Rutger Wiechers

Door: Rutger Wiechers

Na dat ik samen met mede-blogger Anke de voorstelling HonderHuizen van Yinka Kuitenbrouwer (lees hier ook het interview met Yinka!) heb bijgewoond, stap ik af op Willemien (links) en Fenna (rechts) om ze enkele vragen te stellen over hoe zij over thuis denken, met vragen die Yinka zelf heeft geschreven en opgehangen in de foyer bij het festival hart.

Wanneer was de laatste keer dat jullie heimwee hebben gehad?

Willemien: “Misschien als ik heel lang van huis weg zou zijn dat ik het zou krijgen. Maar ik ben dat nog nooit geweest, dus eigenlijk heb ik zelf nog nooit echt heimwee gehad.”

Fenna: “Toen ik nog klein was, een jaar of 12. Toen ging ik op kamp, wat hartstikke leuk moest zijn, maar ik had eigenlijk alleen maar heimwee.”

Waar zullen jullie je nooit thuis voelen?

Willemien: “Het eerste wat bij mij op komt, zijn landen waar ik in boerka zou moeten lopen. Waar mijn vrijheid wordt ingeperkt.”

Fenna: “Landen waar op dit moment oorlog is, waar ik mij niet veilig kan voelen.”

Hoe stellen jullie je voor, dat jullie laatste thuis eruit zou zien?

Willemien: “Ergens waar ik gelukkig ben, waar ik kan terug kan kijken op een mooi leven. Het maakt niet echt uit waar dat zou zijn, thuis of in een ziekhuis. Als ik maar door herinnering ben omringd.”

Fenna: “Een plek omring door goede vrienden en fijne mensen. Het maakt mij ook niet echt waar dat is, zolang er maar mensen zijn waarvan ik hou.”

Wat hebben jullie echt nodig om je thuis te voelen?

Fenna: “De mensen dus van wie ik hou, vrienden bijvoorbeeld.”

Willemien: “Veiligheid, een gezellig dorpje en leuke buren. Dat ik mij er maar fijn en op mijn gemak voel.”

 

Ook iets voor jou?

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!