Een tof gesprek met Julie Cafmeyer

Door: Linda Groenewold

Maandag 23 november mag ik De Therapie van Julie Cafmeyer eindelijk bezoeken. De Therapie is letterlijk therapie. Je zit met een kleine groep mensen in een kring en geeft Julie advies over haar onmogelijke liefdesleven. Als kers op de taart mag ik haar naderhand ook nog interviewen. Wanneer ik de opname terugluister, kom ik achter het stopwoordje van Julie, tof! Een typisch Vlaams woord dat precies omschrijft hoe mijn interview met Julie was.

Vorig jaar heeft Julie Cafmeyer ook op Jonge Harten gespeeld. Daarna kreeg ze de kans om weer iets te maken. Ze wou dit keer zo dicht mogelijk bij haar publiek te komen. “Mijn liefdesverdriet deed mij denken: wat als ik mijn publiek om raad vraag, als ik hierover in dialoog ga met mijn publiek?”

Julie ontdekte dat mensen haar instinctief willen helpen op het moment dat zij iets kwetsbaars vraagt. Dit heeft haar ontroerd. “Je maakt hierdoor een verbinding met elkaar en dit vind ik zo’n mooie beweging, daar wou ik iets mee doen,” zegt Julie. Wat volgens haar heel tof is aan deze vorm van theater, is dat het gaat over het hier en nu. Het gaat er niet om of iets een goed stuk is of niet. “Als je samen een ervaring creëert dan is het goed, dit geeft een rustig en ontspannen gevoel.”

Haar publiek is tijdens De Therapie opvallend eerlijk. Mensen denken mee vanuit hun eigen leefwereld. Ze is heel blij dat ze deze openheid heeft ontdekt in deze theatervorm. “Het is waardevol om iets te onthullen en dat anderen ook iets van zichzelf onthullen, dit geeft verbinding en troost, deze verbinding en troost heb ik op veel momenten kunnen vinden.”

Ze heeft ook gemerkt dat het belangrijk is dat iedereen meedoet aan het gesprek. Hiervoor hoef je niet te spreken, stil zijn kan ook helpen. Ze kreeg een tip om vooraf aan te geven dat iedereen deelnemer is en geen toeschouwer. Dit zorgt voor meer verbinding met elkaar, ongeacht of je gesproken hebt of niet.

Zo heeft iedereen een andere inbreng. Ze noemt het voorbeeld van een vrouw die haar zo’n leuke meid vindt, maar ook vindt dat Julie beter rechtop moet zitten. “Ik vond dit een hele toffe, technische tip, die mij zeker geholpen heeft.” Ze vertelt ook over een moeder en zoon, die samen bij De Therapie waren. De moeder vertelde dingen die de zoon nog nooit had gehoord en andersom. Later sprak Julie nog met ze en ze vertelden haar dat ze elkaar op een nieuwe manier hebben leren kennen, ze waren opnieuw verbonden. Dit is wat Julie het liefste wil creëren: verbinding. “Ik wil dat mensen zich verbonden voelen met zichzelf en verbinding voelen met anderen.”

Eten!..

Zoals je van ons gewend bent is er ook dit jaar weer een heerlijke festivalhap voor €12,50. Kom langs in het Festivahart en koop bij de kassa je voucher om bij ons aan te schuiven!

Iedere dag een bijzondere festivalhap!