Een try-try-out

Door: Afra Rijkhoff

Met zijn rug naar ons toegekeerd, zijn haren bij elkaar geknoopt tot een knotje zit Erik van de Wijdeven op de grond met zijn benen naar zich toegetrokken. Zijn rug is bloot. Er hangt een mistige damp die regelmatige wordt aangevuld. Dit geeft een mystieke sfeer als we met een select aantal mensen de zaal van de GYM betreden.

Wij zijn de gelukkigen die bij de prille première mogen zitten van ‘Oracle’. Een performance die voor het Jonge Harten programma van 2017 gepland is, maar nu al klaar is voor een eerste try-try-out. Erik van de Wijdeven studeert aan de Toneelacademie Maastricht, richting theatraal performer.

In zijn performance ‘Oracle’ zet Erik zich meerdere malen neer als een beestachtig oermens. Gefascineerd door geloofssystemen neemt Erik ons eerst mee naar het begin van alles. En waar kan je beter beginnen dan bij jezelf. In een intrigerend beeld laat hij de geboorte van de mens zien. De intense verwondering die een baby kan hebben als hij voor het eerst de wereld ziet, zet Erik goed en intens neer. Telkens laat hij het uiterste zien in zijn bewegingen. Intense verwondering, intense boosheid; het laat het proces van binnen naar buiten zien door middel van zijn bewegingen. Hij kijkt het publiek niet aan en als dat wel gebeurt kruipt iedereen liever dieper in zijn stoel. Dit is het moment dat het publiek zich afvraagt: Gaat hij contact maken? Gaat hij de interactie aan met het publiek? Deze spanning bouwt zich gedurende de voorstelling op. Op het puntje van mijn stoel zit ik te kijken naar zijn lichaam, dat zich perfect leent voor deze performance.  Elk spiertje werkt krachtig mee aan het neerzetten van een golf aan bewegingen. Ergens middenin de voorstelling hoor je een paar lallende studenten van een aangrenzend café een karaoke nummer inzetten, en dan nog een nummer, en dan vervolgens nog een nummer, want de avond is nog jong. Maar hierdoor laat Erik zich niet uit het veld slaan.

De technische installatie ondersteunt zijn performance. Hij weerspiegelt in zijn bewegingen de contrasten van licht en donker. Zo kan ik de relatie leggen tussen de duistere kant van het geloof en de positieve kant van het geloof.

Stel, je bent dit nu aan het lezen, en je houdt van een experiment en je bent niet bang om uitgedaagd te worden… dan zou ik de stoute schoenen aantrekken en bij Erik naar binnen gaan.

 

 

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!