Verrassende films

Door: Marlies Molema

We zien een retro tape recorder-tje op een oranje kleurende ondergrond. Een Belgische stem vertelt ons hoe ze blauwe plekken kreeg van duimen die diep gedrukt werden in haar dijen. We zien een beeld van een meisje dat een glas melk in een keer op drinkt zonder pauze. Ik ben aanwezig bij het filmprogramma in het festivalhart De Gym. 

Er worden vanavond twee films getoond. Start recording after the beat. Press again to stop door Sien Vanmaele en Lost in Ambition door Max Wind & Alex Hendricks. De eerste film gaat over gemis, een relatie die over is en welke dingen je zal onthouden. “Ik drink op alles en alles drink ik op.” Kleine details van de persoon in kwestie worden uitgelicht door middel van beeld en gesproken tekst. Het zijn inderdaad die dingen die je kunt gaan missen als de ander uit beeld is. Herhaaldelijk wordt een “Mis je me al, mis je me al, mis je me al, mis je me al,” uitgesproken. Door de korte film ga je weer even nadenken aan je eigen mislukte liefdes. Het zijn inderdaad dit soort kleine eigenaardigheden wat je ontzettend kan gaan missen in een persoon. En de seks natuurlijk, de seks niet te vergeten.

De tweede film opent met een bombastische trailer. Even denk ik: “Is dit het nou?”, maar nee. De echte film begint dan pas. Het is een film in een film: twee jonge filmmakers zijn bezig om acteurs binnen te halen voor een zelf gemaakte film, waar we dus eerder de veelbelovende trailer van zagen. Het script schort aan alle kanten en er wordt nogal veel gevraagd van de acteurs. Met een verborgen camera worden de uiteenlopende reacties gefilmd, wat voor hilarische momenten zorgt. Zo is er een scene met contactimprovisatie, met Jan Kooijman, in bed. Er is een ruzie met Leopold Witte op een begraafplaats, en er komen nog veel meer bekende Nederlanders voorbij: Raymi Sambo, Ariane Schluter, Youp van ’t Hek, Sigrid ten Napel en Kasper van Kooten. Een grappige verzameling!

Eten!..

Zoals je van ons gewend bent is er ook dit jaar weer een heerlijke festivalhap voor €12,50. Kom langs in het Festivahart en koop bij de kassa je voucher om bij ons aan te schuiven!

Iedere dag een bijzondere festivalhap!