WAAR IS DAT FEESTJE?

Door: Leonie Zuidersma

Hier is dat feestje!

Een negendaags theaterfestival in Groningen is natuurlijk al een feestje, maar het kan nóg beter. Jonge Harten bestaat dit jaar 20 jaar, daarom worden er dit jaar tijdens het festival 20 feestjes gehouden. Veel van die feestjes worden georganiseerd door De Laatste Generatie. ‘De Laatste Generatie’, dat klinkt toch een beetje depressief. Maar niets is minder waar!

De Laatste Generatie bestaat uit: Eva Koopmans, Caroline van de Meent, Afke Manshanden en Marloes Meiborg. Zij zijn afgelopen juli afgestudeerd van de opleiding Scenografie (theatervormgeving) aan Minerva. Sinds die tijd vormen ze het collectief De Laatste Generatie, maar tijdens hun opleiding hebben ze ook al veel projecten samen gedaan.

Als collectief maken ze voorstellingen vanuit hun achtergrond als scenografen. Dat betekent dat ze heel beeldend theater maken, zelf nooit acteren, maar alleen zichzelf inzetten om het theaterbeeld en daarmee de beleving die van het publiek versterken. Aan mij de eer om deze vier meiden te interviewen.

Een glazen container op de Vismarkt
Tijdens het festival vormt een container op de Vismarkt de home-base van De Laatste Generatie, een prominente plek. In en rond de container worden veel van de feestjes gehouden. Er staat een video-installatie waarop ’s nachts en overdag, wanneer er verder niets in de container gebeurt, beelden te zien zijn van de feestjes en voorstellingen die al geweest zijn.

Twintig feestjes organiseren én ze in beeld brengen is nogal een uitdaging, maar gelukkig zijn de dames niet bang voor een zenuwinzinking. Naar eigen zeggen vullen zij elkaar namelijk heel goed aan. Ze kennen allemaal hun stressmomenten, maar op de één of andere manier vinden die stressmomenten nooit tegelijkertijd plaats.

Er wordt nog geopperd iets met veren te doen
Het denken vanuit een scenografie, is terug te zien in de manier waarop ze over hun feestjes praten. Wanneer ik vraag hoe ze te werk gaan, vertellen Eva en Marloes mij vol enthousiasme over de spullen, of eigenlijk decorstukken van de feestjes, die ze allemaal besteld hebben die week. Zo krijgt het VIP-feestje een overdreven luxe aankleding met een te grote kroonluchter, sofa en wordt er nog geopperd om iets met veren te doen. Tijdens de schuimparty moet het schuim uit de container knallen en moet de DJ een duikbril dragen. En oohja, er is ook nog een ‘Twerkshop’ (want “Free your mind, your ass will follow”, volgens De Twerkshop). Wat voor rol de 2000 bestelde ballonnen gaan hebben, is nog even een verrassing.

Als de feestjes op Jonge Harten ook maar een sprankje bevatten van het enthousiasme dat De Laatste Generatie heeft, komt het helemaal goed met die feestjes. Be there, or be a square!

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Afra Rijkhoff

Van begrijpen naar ervaren

Ze is tekstloos, ze legt je niks op, ze concludeert niks, ze is ‘The place to be’ van Koen en Hidde. Mimers lopen niet door…

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!