Wil jij ook het Kapitalisme slaan met een honkbalknuppel?

Kelly Alexandre

Door: Anna Dijk

#1 Jonge Harten Politiek verslaggever: op bezoek bij CLUB CLUB GEWALT 5.0 Punk

#MeToo is nog niet voorbij of Sinterklaas is alweer in het land: politiek leeft, ook al bevindt de discussie zich soms op onverwachte plekken. Politiek leeft ook op Jonge Harten, het programma staat bomvol voorstellingen over maatschappelijke onderwerpen: Lavendel, een Queeste van Roos Sparreboom, £¥€$ van Ontroerend Goed, Kruistocht van Artemis, en CLUB CLUB GEWALT Punk 5.0 van CLUB GEWALT om er maar een paar te noemen. Aankomende vrijdag komt het Groningen Feminist Network zelfs langs in het festivalhart. Namens het blogteam van Jonge Harten ben ik deze editie politiek verslaggever.

Gisteren, vrijdag 17 November, zijn we van start gegaan met een bezoek aan de voorstelling CLUB CLUB GEWALT Punk 5.0 van CLUB GEWALT. We ontmoetten elkaar buiten, en stellen ons aan elkaar voor met handen in de zakken tegen de kou. Dan gaan we snel naar binnen. Zaterdag gaan we echt van start, maar nu gaan we eerst een voorstelling bezoeken om wat los te komen.

Waarschijnlijk was er geen betere voorstelling om mee op te starten dan Punk van CLUB GEWALT. Het is een heerlijk lawaaierige voorstelling vol politiek en goede muziek. Het is een avondvullend programma met pauzes tussendoor en hier en daar wat publieksparticipatie (maar maak je geen zorgen, er valt ook wat te winnen).

De muziek is al begonnen als we binnenkomen. Er zijn geen stoelen, het eerste blok van de voorstelling is een concert. Het is een apart gezicht: het keurige theaterpubliek blijft een beetje op afstand van het podium staan terwijl de luide muziek uit de speakers knalt. Gelukkig kregen we bij de ingang een glaasje champagne, dan hebben we iets om met onze handen te doen. De muziek werkt aanstekelijk en als de artiesten ons wenken lopen we schoorvoetend naar voren. De liedjes hebben teksten als ‘I can put my fist up in the air, I don’t care’, ‘lik me roze kutje’ – een ballad – en mijn favoriet: een Duits nummer over dat het schoonheidsideaal van dunheid vrouwen tam houdt en dat vrouwen moeten overnemen door zichzelf dik te eten.

Na het concert volgt een cabaret-act, dan een Punk Bingo waarbij de prijs onder andere is dat je het Kapitalisme, de Vleesindustrie of de VVD kapot mag slaan. Telkens als je denkt dat ze het niet gekker kunnen maken weten ze je weer te verrassen. Tussendoor zijn er nummers en twee optredens van Groningse talenten: voormalig stadsdichter Joost Oomen draagt een gedicht voor over de atoombom (‘Wij delen een mandarijn met de atoombom’) en opkomend talent Annegreet Bos zorgt voor wat nuance. Langzamerhand komt ook het publiek los, als er Bingo wordt gespeeld doet iedereen even enthousiast mee en aan het einde van de avond wordt er zelfs gedanst.

De voorstelling Punk is kort door de bocht en soms is het moeilijk om tussen alle lagen ironie het bos te zien, maar wat de voorstelling zo sterk maakt is de energie waarmee er gespeeld wordt. Het laat zien dat protesteren leuk kan. Boos zijn mag, iedereen is immers ontevreden maar je kan de energie van die emoties omzetten in iets tofs. ‘Misschien vindt u dit kinderachtig, ik vind de atoombom kinderachtig,’ riep Joost Oomen verkleed als politieagent door een megafoon. En zo is het.

Club Club Gewalt 5.0 Punk van Club Gewalt speelt vanavond nog (zaterdag 18 november) om 21.00 uur in Huis de Beurs. De voorstelling duurt tot ongeveer 12 uur ’s nachts, er zijn pauzes.

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!