Met het zenuwspel is het festival geopend!

Karin Post

Door: Linda Groenewold

Play is het thema waar Jonge Harten dit jaar mee speelt. Marga Kroodsma, directeur van het Jonge Harten Theaterfestival, staat op het podium van het Jonge Harten café. Ze heet de bezoekers in een overvolle Gym welkom.

Het thema Play is op een speelse manier in de openingshandeling verwerkt. Er is een rubikskubus doorgegeven in het publiek, samen met uitleg over dit thema. Ken je dit spelletje nog van vroeger? Dat je iets in iemands oor fluisterde en die fluisterde dat weer door en door, tot de laatste de boodschap heeft gekregen en dan is het maar de vraag wat er van de begin zin is overgebleven. Het Jonge Harten publiek is erg goed in dit spel. Marga vroeg wie de rubikskubus had, en nodigde de desbetreffende dame uit op het podium. Die kon perfect verwoorden wat het idee is: sta af en toe eens stil, neem je tijd, om te spelen en om te experimenteren.

En dat we blijven spelen is broodnodig. Alles moet snel en we hebben geen tijd meer om dingen écht te onderzoeken. Maar druk eens op pauze, om te experimenteren en te spelen. Dit is précies wat Jonge Harten wil meegeven aan haar publiek en aan alle medewerkers van het festival.

Om het thema meer kracht bij te zetten, werd iedereen uitgenodigd om mee te lopen naar het Grand Theatre aan de Grote Markt. Hier staat het glazen huis met een gigantisch zenuwspiraal van het woord PLAY. Een knappe jongedame sprak ons toe en er werd op een contrabas muziek gespeeld. Fleur Gräper-van Koolwijk, gedeputeerde, werd uitgenodigd om het spel te spelen. Dit ging uiteraard niet helemaal goed en na enkele seconden ging de buzzer al af. Dit ging nog een paar keer zo door en ik begon me af te vragen of we nog op tijd bij de voorstelling zouden komen. Gelukkig was de presentatrice zo vriendelijk om de muzikant even te interviewen zodat Fleur schaamteloos vals kon spelen 🙂 Het einde van de zenuwspiraal was bereikt en het festival is officieel begonnen! Denk jij dat je dat beter kan? Het glazen huis met zenuwspiraal staat nog de hele week voor het Grand Theatre!

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!