Nomaden

Sam Scheuermann

Martina Fazekas
  • Kijkwijzer i

    Inzicht Verbeelding

‘Theater is kijken naar anderen’

Met Nomaden onderzoekt Sam Scheuermann hoeveel vrijheid wij ervaren in de hypermobiliteit die ons leven kenmerkt. We reizen veel, zijn altijd onderweg naar het volgende. We lijken te weten waar we heen gaan. Maar is dat wel zo? In Nomaden zien we zeven mensen zoeken naar hun plek in een glazen ruimte. Wat komt erbij wanneer iemand de ruimte binnentreedt, en wat gaat er verloren? Wat blijft er van onszelf over als we blijvend in beweging zijn, als we onszelf steeds weer in andere vormen kneden? Nomaden is zowel voorstelling als beeldend kunstwerk. Je kunt om de ruimte heen lopen, en kijken naar anderen, van dichtbij of veraf.

Sam Scheuermann studeerde in 2017 af aan de regieopleiding op de Toneelacademie Maastricht. De relatie degene die bekeken wordt en de kijker is een spanningsveld dat zij in haar werk steeds op andere manieren benadrukt.

Theaterkrant ★★★★

“Nomaden is een geestige installatieperformance die op consequente wijze de hypermobiliteit van de hedendaagse mens onderzoekt.”

Concept en regie Sam Scheuermann Met Anna Bentivegna, Tim Bogaerts, Koen van der Heijden, Rob Smorenberg, Timo Tembuyser, Erik van de Wijdeven en Eliane Zwart Scenografie Erik van de Wijdeven en Sam Scheuermann Geluid Krijn Moons Licht en decor Erik van de Wijdeven Kostuum Femke Klinkenbijl Begeleiding Maarten Lok en Leonie Clement Poster foto Martina Fazekas Poster ontwerp Bea van Frankenhuyzen Productie Geertje Spaan Met dank aan Kris Hutten en Felix Schellekens Een productie van Festival Cement en VIA ZUID

Ons festivalhart

Waar ons festivalhart dit jaar komt te zitten, is nog even een verrassing. Maar zeker is wel, dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festi­val. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een dansje of een drankje. Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!

Jonge Harten presenteert theatermakers die niet alleen heel goed zijn maar vaak ook jong en onbekend.

Daarom is er een kijkwijzer om je te helpen bij het maken van een bij jou passende keuze uit het boordevolle programma.

Maar let op: de kijkwijzer geeft geen absolute waarheden. Er staat niet dat een voorstelling grappig is. Want hoe je een voorstelling beleeft is subjectief en wat jij grappig vindt, vindt een ander misschien juist tragisch. Daarom (en ook om onszelf een beetje in te dekken) houden we een slag om de arm en geeft de kijkwijzer alleen aan welke mogelijke effecten een voorstelling op jou kan hebben. We hebben er vier vastgesteld en bij elke voorstelling staat het icoontje van het effect dat wij het meest waarschijnlijke vinden. En soms nog een tweede, als bijeffect.

Inzicht

De voorstellingen met het lampje zijn de meest concrete van het festival. Je kunt er iets van opsteken over hoe de wereld en de mensen in elkaar zitten.

Lach

Deze mogelijkheid spreekt voor zichzelf. Let op: het kan hier gaan om alles tussen een milde glimlach en een uitbundige schaterlach.

Ontroering

Voorstellingen met het hartje zijn natuurlijk onze lievelingen. Ze kunnen je plotseling bij de strot grijpen. Na afloop maak je bovendien kans op extra levensvreugde en/of een melancholische nasmaak.

Verbeelding

Voorstellingen met het wolkje zijn niet zo makkelijk grijpbaar Ze prikkelen je fantasie, ze spreken je ongebruikte hersenhelft aan en laten je met nieuwe ogen de wereld inkijken.

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!