Project Occident

Karlijn Benthem, Gregory Caers, Rachel Hameleers, Soraya Rademaker

 • Taal

  Nederlands en Engels

 • Prijs

  < 29 € 10,-
  > 29 € 15,-

 • Duur

  60 minuten

 • Kijkwijzer i

  Inzicht

Wat vind jij van Europa?

In Project Occident kijken achttien jongeren, geboren in het jaar 2000, kritisch naar de staat van Europa. Europa was ooit een antwoord op oorlog, een belofte, een veilige plek waar de mogelijkheden voor het oprapen lagen. Waar je kon worden en denken wat je wilde. Is dat nog steeds zo? Voor iedereen? De nieuwe generatie Europeanen zet Europa in het middelpunt onder leiding van vier theatermakers uit verschillende landen. Niet alleen wordt de Unie gevierd, ook onderwerpen zij Europa aan een spervuur van scherpe vragen.

Theaterkrant

Sinds deze voorstelling ben ik anders gaan denken over de Europese eenwording en de Brexit. En wat vooral opvalt, tijdens de groepsgesprekken: er spreekt een groot optimisme uit de jongeren, zowel als speler als toeschouwer. Vooral als het gaat over onze dromen en grenzen: dat zijn gevoelige onderwerpen. Een van de mooiste uitspraken is: ‘Dromen… zijn noodzakelijk’. 

Credits

Theatermakers Karlijn Benthem, Gregory Caers, Rachel Hameleers, Soraya Rademaker Spelers Meta Friedrich, Emilie Nguimba, Ana Post-Palacios, Jan Wollinger (ACADEMY), Tosca Sommerdijk, Femke Stasse, Ryan Van der Elst, Luka Van der Leer (HNT), John-Pieter Meert, Camille Goris, Fien Maes, Anke Clottemans, Jorik D’hoe (CC de Ploter, Boris), Katrijn Rubbens, Fien Van Bouwel, Rosalie Bas (NEST). Vormgeving Koen De Saeger Research en productie Kerrin Banz Project Occident​ is een co-productie van Het Nationale Theater in Den Haag (NL), CC de Ploter in Ternat (B), Theaterwerkplaats NEST in Antwerpen (B) en ACADEMY Produktionshaus in Berlijn (D). Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage v​an Het Houten Huis, Erasmus

Ons festivalhart

Ons festivalhart zit dit jaar wederom aan de Oosterstraat 7a, in de steeg achter het Grand Theatre. Kijk om het hoekje en vind ons daar! Dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festival. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een drankje en elke avond draait er een DJ. Wat ons betreft kunnen de voeten dus van de vloer! Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen bij de kassa.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!

Jonge Harten presenteert theatermakers die niet alleen heel goed zijn maar vaak ook jong en onbekend.

Daarom is er een kijkwijzer om je te helpen bij het maken van een bij jou passende keuze uit het boordevolle programma.

Maar let op: de kijkwijzer geeft geen absolute waarheden. Er staat niet dat een voorstelling grappig is. Want hoe je een voorstelling beleeft is subjectief en wat jij grappig vindt, vindt een ander misschien juist tragisch. Daarom (en ook om onszelf een beetje in te dekken) houden we een slag om de arm en geeft de kijkwijzer alleen aan welke mogelijke effecten een voorstelling op jou kan hebben. We hebben er vier vastgesteld en bij elke voorstelling staat het icoontje van het effect dat wij het meest waarschijnlijke vinden. En soms nog een tweede, als bijeffect.

Inzicht

De voorstellingen met het lampje zijn de meest concrete van het festival. Je kunt er iets van opsteken over hoe de wereld en de mensen in elkaar zitten.

Lach

Deze mogelijkheid spreekt voor zichzelf. Let op: het kan hier gaan om alles tussen een milde glimlach en een uitbundige schaterlach.

Ontroering

Voorstellingen met het hartje zijn natuurlijk onze lievelingen. Ze kunnen je plotseling bij de strot grijpen. Na afloop maak je bovendien kans op extra levensvreugde en/of een melancholische nasmaak.

Verbeelding

Voorstellingen met het wolkje zijn niet zo makkelijk grijpbaar Ze prikkelen je fantasie, ze spreken je ongebruikte hersenhelft aan en laten je met nieuwe ogen de wereld inkijken.

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!