Raphaël

Alexander Vantournhout & Bauke Lievens

Stine Sampers
  • Kijkwijzer i

    Ontroering Verbeelding

Bewegen of bewogen worden, dat is de vraag

In Raphaël ben je getuige van een geforceerd duet. Een fascinerend en wonderlijk schouwspel waarbij twee lichamen elkaar ontmoeten. Het ene is actief, het andere passief, haast levenloos. Terwijl de ene de touwtjes in handen neemt en zijn ‘pop’ tracht te manipuleren tot ideale sparringpartner, blijft de ander een doods ding. Waar ligt de grens tussen intimiteit en perversie? Raphaël is een portret van het verlangen naar affectie dat ons als mensen tekent en het wederzijdse tekort dat mensen bindt..

In 2015 openden Alexander Vantournhout & Bauke Lievens het Jonge Harten festival met hun eerste productie ANECKXANDER.

Theaterkrant ★★★

“De inzet is hoog omdat de voorstelling opent met het meest schokkende wat er te zien is: een mens die een ander mens ontmenselijkt, behandelt als een ding.”

Van Alexander Vantournhout & Bauke Lievens Met Raphael Billet, Alexander Vantournhout Dramaturgisch advies Dries Douibi Artistiek advies Tuur Baelen, Jan Steen Choreografisch advies Femke Gyselinck, Anneleen Keppens, Lili M. Rampre, Esse Vanderbruggen Lichtontwerp Bert van Dijck Staging/Techniek Rinus Samyn Kostuums Anne Vereecke Foto’s Stine Sampers  Grafisch ontwerp Ferre S. Marnef Co-producties Kc NOna (Mechelen, BE), PERPLX vzw (Marke, BE), Theater aan zee (Oostende, BE), Subsistances (Lyon, FR), La Brèche (Cherbourg, FR), Malpertuis (Tielt, BE) Residenties STUK (Leuven, BE), Kc NOna (Mechelen, BE), Campo (Gent, BE), Pianofabriek (Brussels, BE), Theater Malpertuis (Tielt, BE), De Grote Post (Oostende, BE), Circuscentrum (Gent, BE), La Brèche Pôle National des Arts du Cirque (Cherbourg, FR), Subsistances (Lyon, FR) Met de steun van Provincie West-Vlaanderen, Vlaamse overheid, Stad Roeselare Dank aan KASK School of Arts en tg Stan Productie NOT STANDING vzw

Samenwerking met Bauke Lievens in het kader van het onderzoeksproject Between being and imagining: towards a methodology for artistic research in contemporary circus, gefinancieerd door het onderzoeksfonds van KASK School of Arts, Gent (BE).

Ons festivalhart

Waar ons festivalhart dit jaar komt te zitten, is nog even een verrassing. Maar zeker is wel, dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festi­val. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een dansje of een drankje. Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!

Jonge Harten presenteert theatermakers die niet alleen heel goed zijn maar vaak ook jong en onbekend.

Daarom is er een kijkwijzer om je te helpen bij het maken van een bij jou passende keuze uit het boordevolle programma.

Maar let op: de kijkwijzer geeft geen absolute waarheden. Er staat niet dat een voorstelling grappig is. Want hoe je een voorstelling beleeft is subjectief en wat jij grappig vindt, vindt een ander misschien juist tragisch. Daarom (en ook om onszelf een beetje in te dekken) houden we een slag om de arm en geeft de kijkwijzer alleen aan welke mogelijke effecten een voorstelling op jou kan hebben. We hebben er vier vastgesteld en bij elke voorstelling staat het icoontje van het effect dat wij het meest waarschijnlijke vinden. En soms nog een tweede, als bijeffect.

Inzicht

De voorstellingen met het lampje zijn de meest concrete van het festival. Je kunt er iets van opsteken over hoe de wereld en de mensen in elkaar zitten.

Lach

Deze mogelijkheid spreekt voor zichzelf. Let op: het kan hier gaan om alles tussen een milde glimlach en een uitbundige schaterlach.

Ontroering

Voorstellingen met het hartje zijn natuurlijk onze lievelingen. Ze kunnen je plotseling bij de strot grijpen. Na afloop maak je bovendien kans op extra levensvreugde en/of een melancholische nasmaak.

Verbeelding

Voorstellingen met het wolkje zijn niet zo makkelijk grijpbaar Ze prikkelen je fantasie, ze spreken je ongebruikte hersenhelft aan en laten je met nieuwe ogen de wereld inkijken.

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!