Witlof from Syria

Sien Vanmaele

  • Première

    De voorstelling van 22 november is de première van Witlof from Syria.

  • Kijkwijzer i

    Inzicht Ontroering

Een zintuigelijke reis met granaatappels, za’atar, savooikool en kanaries.

‘Wil je met me koken?’ Deze vraag stelde de jonge theatermaakster Sien Vanmaele aan verschillende Syrische mensen in België en Nederland. Via haar passie voor koken probeert Sien met hen tot een verbinding te komen. Omdat ze gelooft in de kracht van eten als bindmiddel. Het koken als een manier om meer te leren over een ander. De ervaringen die ze heeft opgedaan tijdens de vele kooksessies, schrijft ze op in een kookboek en koppelt ze in deze food performance aan geuren, smaken en gerechten. De maakster neemt je mee naar Syrië en laat je proeven van het land van jasmijn, het huis van kibbeh. Een zintuigelijke reis met granaatappels, za’atar, savooikool en kanaries. Tijdens deze voorstelling worden kleine hapjes voorgeschoteld. *In de hapjes die worden geserveerd zit lactose.

Sien Vanmaele was in 2016 te zien op Jonge Harten met haar performance Hope She Was Worth It. De Opera. Witlof from Syria is tot stand gekomen i.s.m. De Brakke Grond, deBuren, Jonge Harten, Laika, Over het IJ Festival en VIA ZUID.

Theaterkrant ★★★★

“Vanmaele maakt het niet mooier dan het is. Ze heeft met Witlof from Syria een openhartige zoektocht naar een andere cultuur gemaakt. Eerlijk, zonder zichzelf of de ander te sparen. En aan de hand van een heerlijk gerecht, zo mogen we na afloop constateren.”

Zuiderlucht

“Vanmaele wil niet moraliseren en laat de politieke realiteit voor wat die is. “Ik wil de mooie rijke geschiedenis vertellen via de keuken.”’

De Limburger

“Vanmaele zet interessante observeringen trefzeker en soms confronterend neer in haar teksten, is het collectief oordeel terwijl de baklava de maaltijd afsluit.

Henk Hoogakker - Radio Limburg

“Sien Vanmaele, mind you, dat wordt een topper, die moeten we volgen, wat ze doet is, ze heeft aan Syrische, en (dan denk ik altijd aan bommen en granaten, dom,dom dom,) gevraagd: wil je met me koken? Ze is helemaal overtuigd dat voedsel hét communicatiemiddel is.

Spel, tekst en concept Sien Vanmaele Coaching Peter De Bie Productie Tekstredactie Margot de Sera Dramaturgisch advies Merel Heering Eindregie Aukje Schaafsma Scenografie Studio Kuurjeus Lichtontwerp Mieke den Braber Vormgeving recepten Vanessa Verstappen In samenwerking met de Brakke Grond, deBuren, Jonge Harten, Laika, Over het IJ Festival & VIA ZUID

Meer weten? Kijk dan eens op www.sienvanmaele.be

 

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Anke Odinga

Een opera over liefdesverdriet. Maar dan anders.

‘Allee, stel maar vragen!” Met nog nat haar verschijnt Sien Vanmaele, na een eerste mislukte poging, voor de tweede keer op het beeldscherm van mijn laptop.…

Ons festivalhart

Waar ons festivalhart dit jaar komt te zitten, is nog even een verrassing. Maar zeker is wel, dit is hét hart en dé ontmoetingsplek van het festi­val. Je kunt hier terecht voor een goed gesprek, een dansje of een drankje. Ook kun je hier terecht met al je vragen bij het infopunt en kun je meteen een kaartje aanschaffen.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!

Jonge Harten presenteert theatermakers die niet alleen heel goed zijn maar vaak ook jong en onbekend.

Daarom is er een kijkwijzer om je te helpen bij het maken van een bij jou passende keuze uit het boordevolle programma.

Maar let op: de kijkwijzer geeft geen absolute waarheden. Er staat niet dat een voorstelling grappig is. Want hoe je een voorstelling beleeft is subjectief en wat jij grappig vindt, vindt een ander misschien juist tragisch. Daarom (en ook om onszelf een beetje in te dekken) houden we een slag om de arm en geeft de kijkwijzer alleen aan welke mogelijke effecten een voorstelling op jou kan hebben. We hebben er vier vastgesteld en bij elke voorstelling staat het icoontje van het effect dat wij het meest waarschijnlijke vinden. En soms nog een tweede, als bijeffect.

Inzicht

De voorstellingen met het lampje zijn de meest concrete van het festival. Je kunt er iets van opsteken over hoe de wereld en de mensen in elkaar zitten.

Lach

Deze mogelijkheid spreekt voor zichzelf. Let op: het kan hier gaan om alles tussen een milde glimlach en een uitbundige schaterlach.

Ontroering

Voorstellingen met het hartje zijn natuurlijk onze lievelingen. Ze kunnen je plotseling bij de strot grijpen. Na afloop maak je bovendien kans op extra levensvreugde en/of een melancholische nasmaak.

Verbeelding

Voorstellingen met het wolkje zijn niet zo makkelijk grijpbaar Ze prikkelen je fantasie, ze spreken je ongebruikte hersenhelft aan en laten je met nieuwe ogen de wereld inkijken.

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!