Bloed schreeuwt om bloed

Door: Daisy Osinga

Hij heeft teveel goedheid in zijn hart. Hij heeft de ambitie en een wens voor macht, maar niet de slechtheid die nodig is om te verkrijgen waar hij naar verlangt. Dit wordt verkondigd door een jonge vrouw, eerst nog gekleed in een witte jurk, maar naarmate haar woorden donkere tonen aannemen hult zij zich in een zwarte jurk. Zij verteld Macbeth dat hij teveel angst heeft en vraagt hem of hij wel een echte man is of slechts een jongen. Ze daagt hem uit, motiveert hem en spoort hem aan om te doen wat hij moet doen om koning te worden: het doden van de huidige koning.

Macbeth is een voorstelling van de Toneelmakerij in samenwerking met ICKamsterdam, Emio Greco en Pieter C. Sholten. Het is een eigentijdse bewerking van Shakespeare’s Macbeth. De voorstelling bestaat uit monoloog, dialoog en dans. De woorden zijn krachtig, beschrijven en vaak poëtisch. De aankleding is sober, bijna industrieel en de kleuren zijn neutraal. De enige uitzonderingen hierop zijn de donkerblauwe jurk van de koningin en het rood van het bloed dat vloeit. De dansers zijn bijna allemaal gekleed in rokken, zowel de mannen als vrouwen. Zij bewegen zich tussen de scènes door, maken er onderdeel van uit, maar lijken er soms buiten te staan. Twee dansers worden begeleid door fluisterende stemmen en onderscheiden zich doordat zij zich alleen in gedachten bevinden.

Nadat Macbeth zijn hart en ziel heeft bevuild met moord, wordt hij opgejaagd. Hij wordt achtervolgd door de doden, de slechtheid van zijn daden en de angst voor de gevolgen. Hij wordt tot waanzin gedreven. Voor zijn gevoel heeft hij maar één mogelijkheid, namelijk afmaken waar hij mee begonnen is. Iedereen uit de weg ruimen die in zijn weg staat. Bloed schreeuwt om bloed. Deze zin heeft Macbeth meerdere keren uitgesproken. Zijn moord op de koning leidde ertoe dat hij iedere dreiging voor zijn nieuw verworven troon van het leven wilde beroven, maar met iedere moord nam het verlangen bij andere mensen toe om juist zijn bloed te zien vloeien.

Juist wanneer Macbeth alle menselijkheid en goedheid lijkt te zijn verloren, komt zijn vrouw tevoorschijn in een witte nachtjapon. Ze kijkt naar haar handen en wrijft ze over elkaar heen in een wanhopige poging een vlek te verwijderen. Jammerend dat ze de kleur en geur van bloed nooit meer van haar handen kan wassen. De wisselwerking tussen Macbeth en zijn vrouw is interessant. Het lijkt alsof zij zich in tegengestelde richtingen ontwikkelen. Van menselijk naar onmenselijk en van onverschilligheid naar berouw. Toch loopt het met allebei hetzelfde af.

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!