Coproduceren kun je leren - een wederzijdse liefde - Jonge Harten

Coproduceren kun je leren – een wederzijdse liefde

Door: stefanie

Net als iedere zomer hangen we (Erin, Merel en Marc) ook nu weer zwetend boven de programmapuzzel van het komende festival. Nog een paar weken en dan moet het klaar zijn. Elk jaar bestaat ons programma uit zo’n 25 tot 30 verschillende voorstellingen. Vier of vijf daarvan zijn coproducties. Maar wat zijn dat eigenlijk, coproducties? En waarom coproduceren we?

Eigenlijk niet veel anders dan de andere voorstellingen in het programma. Het enige waarin ze verschillen is dat we nog net iets meer investeren in deze voorstellingen: meer aandacht, tijd en $$$. Een coproductie is een gezamenlijke boodschap van de makers en van ons aan jullie, onze bezoekers. We kiezen coproducties op basis van de mensen die ze maken en hun drijfveren. Non-stop ontmoeten we nieuwe (theater)makers, dat is één van de leukste dingen van ons werk. Soms zitten daar makers bij waar we een echte klik mee hebben, en zij ook met ons. Kortom, coproducties ontstaan vanuit wederzijdse liefde, met makers die dezelfde dingen belangrijk vinden als wij. Dit betekent niet dat we altijd dezelfde mening hebben, vaak dagen ze ons juist uit om iets op een andere manier te bekijken.

Net als in de rest van het programma focussen we op theatermakers die al een aantal voorstellingen gemaakt hebben. Kunstenaars die werk maken in allerlei vormen. De één danst, de andere maakt installaties of teksttheater, maar allemaal helpen ze ons om te bouwen aan een toekomst waarin we open met elkaar om kunnen gaan. De één doet dit door verhalen te vertellen waarin we kunnen oefenen in het omgaan met ongemakken, de ander vanuit een radicaal idee van identiteitsvrijheid. Makkelijker is het misschien om dit verder uit te leggen door de vier makers te introduceren waarmee we het komende festival samenwerken!

Silke van Kamp
Pas vorig jaar studeerde Silke af van de Toneelacademie in Maastricht. Merel zag haar afstudeerwerk en was meteen verkocht. Silke weet namelijk precies wat ze wil en wat ze belangrijk vindt. Haar voorstellingen zijn afgewogen, genuanceerd en toch rauw en direct. Dat bewonderen we enorm in Silke. Na de mokerslag die ze vorig jaar uitdeelde met de door haar gemaakte voorstelling Chimo zei Lila is ze dit jaar dan ook terug met de voorstelling Zusje. Wederom niet de meest vrolijke voorstelling, maar we verzekeren je dat je geraakt gaat worden. In je hart. De personages van Silke zijn namelijk altijd van vlees en bloed, net als jij en ik. En we zijn zo hoteldebotel op Silke dat het maar zo kan zijn dat ze er ook volgend jaar weer bij is.. #wordtvervolgd

Ariah Lester
Ariah is radicaal. Vol activisme staat hij voor de opvattingen die hij heeft. Genereus vecht hij voor inclusiviteit, omarmt hij mensen met zijn magnetische uitstraling. Hij is rigoureus en onverbiddelijk. Merel kende hem al een aantal jaren. Marc leerde hem vorig jaar kennen bij
een bezoek aan Theater aan Zee, een festival in België. In deze eerste ontmoeting kreeg hij Marc al aan het huilen. Ariah, en zijn werk, geven je namelijk intieme inzichten waar je niet omheen kunt. Vorig jaar hypnotiseerde hij het publiek van Jonge Harten voor het eerst met WHITE [ARIANE]. Ariah Lester is een rising star en daarom werken we dit jaar opnieuw samen met hem aan zijn voorstelling EL NACIMENTO or [REBIRTH]. Wat het precies gaat worden weten we nog niet, want de voorstelling wordt nog gemaakt, maar dat je deze volgende stap in de carrière van de superster niet mag missen is zeker.

De Noorderlingen
Hoe graag we het ook zouden willen, naar het theater gaan is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als je doof bent. Samen met De Noorderlingen willen we daar dit jaar tijdens het festival verandering in brengen. In de voorstelling KIJK ME onderzoeken we hoe horende en niet-horende jonge mensen met elkaar kunnen communiceren. Dat is een hele uitdaging, maar eentje die wij heel belangrijk vinden. Soms begrijp je elkaar namelijk niet (meteen), maar als je je best doet wat ontstaat er dan?

PeerGrouP
We houden van het Noorden. PeerGrouP ook. Het is ons thuis. De ruimte, de weidsheid, de mogelijkheden. We love it. Net als wij reageert PeerGrouP op wat er in de (Noordelijke) wereld aan de hand is. Beide vinden we het belangrijk om het gesprek te
starten over onderwerpen waar we het (liever) niet over hebben. Eenzaamheid is zo’n taboeonderwerp. Eenzaamheid overspoelt de wereld. Oudere mensen, maar ook jongeren. En toch praten we er niet over. Uit schaamte? Vaak lijken deze twee generaties niet veel contact te maken. Toch delen we het feit dat we ons soms eenzaam voelen. Samen met PeerGrouP brengen we deze twee generatie samen in de voorstelling Niemand is hier eenzaam. Want wat kunnen we van elkaar leren? Kunnen we elkaar troosten? Laten we het er in ieder geval eens over hebben!

Dit zijn onze coproducties in 2019 waar we super excited over zijn! De kaartverkoop start binnenkort dus houd onze website en social media in de gaten…

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Marc Maris

Jonge mensen gaan niet naar theater. Toch?!

  Jonge mensen gaan niet naar theater. Een veelgehoorde uitspraak, maar is dat ook echt zo? Wij willen het tegendeel bewijzen.   Samen met het…

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles