De festivalbewoner onder de loep

Knelis

Door: Devi Smits

De festivalbewoner onder de loep

Na zeventien edities is het Jonge Harten Theater Festival uitgegroeid tot een klein theateruniversum. Een universum dat bevolkt wordt door allerlei bijzondere bewoners; laten we deze bewoners de Jongehartianen noemen. Deze 18e editie kent de Gym- het kloppend hart van het festival- een heus Festival Lab waarin de wereld van Jonge Harten onder de loep wordt genomen en de Jongehartiaan wordt geobserveerd. Wie zijn toch die excentrieke theaterdieren die rondwandelen op het festival? Om tot een antwoord te komen kunnen bezoekers in het Festival Lab, als in een heus laboratorium, allerlei experimentjes uitvoeren onder begeleiding van derdejaarsstudenten van de opleiding Kunst, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen. Zo kun je onder andere een aantal vragen invullen aan de hand waarvan wordt bepaald wat voor soort festivalbewoner jij bent: de kritische reflector, de labiele theaterkijker of toch meer de avant-gardistische gangmaker. Handig, want je krijgt op basis van de uitkomst ook direct een suggestie voor een voorstelling op het festival dat bij je past.

Het idee om de Jonge Harten-biotoop in kaart te brengen is geïnspireerd op het televisieprogramma van Michael Schaap: De Hokjesman. Waarin hij, gewapend met verrekijker en altijd strak in pak, het land in gaat om verschillende groepen mensen te observeren. Om die reden was hij uitgenodigd op de opening van het Jongeharten Festival om zijn antropologische blik te werpen op het Jonge Harten-universum. Na de openingsvoorstelling werd de Hokjesman geïnterviewd door Malou van der Starre. Zijn eerste observatie: weinig mannen met baarden hier. En het is ook niet erg schoon. Voor het Festival Lab had hij ook een tip: om de wereld van Jonge Harten in kaart te brengen hoef je enkel te kijken maar dan wel echt kijken, zonder te oordelen. Oordelen doen we tegenwoordig allemaal veel te snel, aldus Schaap.

In navolging van Michael Schaap zal er elke avond in het Festival Lab, rond een uur of elf, een deskundige geïnterviewd worden die vanuit zijn of haar expertise naar Jonge Harten komt kijken. Onder andere een econoom, een bioloog en een psycholoog zullen hun opwachting maken om op die manier min of meer wetenschappelijk verantwoord te ontdekken wie toch die raadselachtige Jongehartianen zijn. De resultaten vind je in het Festival Lab en online.

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!