De wonderen van Jaukje - Jonge Harten

De wonderen van Jaukje

Door: Alma Wiersma

De vrouw van de financiën. De vrouw waarvan we allemaal weten dat ze vijf minuten te laat zal komen op de afspraak. En de vrouw van wie je soms om twaalf uur ’s nachts nog mailtjes ontvangt. Deze vrouw is natuurlijk Jaukje –kritisch-maar-rechtvaardig– van Wonderen. Jonge Harten’s enige echte zakelijk leider.

Money, money, money

Als zakelijk leider heeft Jaukje de touwtjes van het budget in handen. En dat budget moet goed bewaakt worden. Alle kosten die wij als festival maken moeten verantwoord worden aan de fondsen en subsidiënten die Jonge Harten het leven schenken. Daar komt ook nog eens bij kijken dat Jonge Harten dit jaar bezig is met het voorbereiden en schrijven van de meerjarenplannen voor de nieuwe Kunstenplanperiode. Nu denk je misschien: ‘oké houd maar op want ik heb echt geen verstand van geld enzo’, maar dit betekent dus gewoon dat Jonge Harten de komende jaren kan blijven bestaan. En dat is dus heel erg belangrijk!

Jaukje houdt er dus wél van om met geld bezig te zijn. “Ik vind het echt heel leuk om het te doen met de middelen die je hebt. Geld is natuurlijk altijd een onderdeel, maar er zijn ook zoveel andere manieren waarop je iets met elkaar kan bereiken!” Wat op dit moment in Jaukje haar hoofd rondspookt (op een goede manier!), is huisvesting. Jonge Harten zoekt een nieuw thuis en dat is dus precies zo’n uitdaging die Jaukje met beide handen aangrijpt. Haar droompand? “Een thuis voor wat we doen. Een thuis voor het team én het publiek. Een fijne plek voor kunstenaars en creatievelingen om te laten zien wat ze doen en maken.” In de korte tijd waarin ik Jaukje heb leren kennen heb ik een ding over haar geleerd: ze werkt keihard om haar dromen werkelijkheid te maken. Wees dus gewaarschuwd: dit Jonge Harten huis gaat er komen!

“Hallo schatjes!” – Jaukje bij terugkomst op kantoor

 

Leader of the pack

Jonge Harten groeit. En ondanks dat dit natuurlijk SUPER GOED is, komt er ook behoorlijk wat bij kijken. Voor Jaukje een drukke job. Naast financieel leider heeft zij namelijk ook de functie van teamleider. “Er worden soms best wel grote veranderingen gevraagd van het team en ik vind het echt cool om te merken dat mensen daar hun best voor doen!” vertelt ze met een grote glimlach. “Daardoor is er ook veel ruimte om te groeien en te onderzoeken wie wij zijn als team en waar we heen willen”. Voor Jaukje zelf is dit een uitdaging. “Ik heb nog nooit op deze manier een team geleid, dus ik leer hier heel erg veel van!”

Powervrouw

Of het Jaukje weleens teveel wordt? Zeker. Maar dat is ook wat ze nodig heeft in haar werk. “Het is altijd best wel dubbel, aan de ene kant wil ik dat alles klaar is, maar aan de andere kant heb ik het ook nodig om keihard te werken. Anders ga ik me vervelen.” Jaukje heeft naast Jonge Harten ook nog andere projecten lopen. Als het ene af is, begint het andere weer, en die afwisseling en uitdaging zijn voor haar essentieel. Maar als ze thuiskomt, dan moet er rust zijn. En soms een wandeling in de frisse buitenlucht. Lucht heeft ze soms dan ook echt nodig. De dag waarop ik dit interview afnam bijvoorbeeld: “Ik heb vandaag een lucht-dag. Kan ik weer even terugschakelen naar een lagere versnelling!”

Wie Jaukje kent weet waar ik het over heb wanneer ik zeg dat haar lach één uit duizend is. Iets wat me gelijk al opviel toen ik haar voor het eerst meemaakte. Daarnaast is ze altijd eerlijk en direct, maar dat zie je vaak bij een echte Noord-Hollandse. Zelf kijk ik stiekem een beetje tegen haar op. Een ding is zeker: als mijn stageperiode erop zit dan ga ik Jaukje haar: “Hallo, schatjes!” zeker heel erg missen.

Wat betekent Jonge Harten voor jou?

Jaukje: “Ik hoop en wens dat Jonge Harten een plek is waar mensen zich thuis voelen. Een plek waar het niveau van ervaren prettig en bekend is. Een plek waar je je eigen ervaring mee kan nemen en betekenis kan geven. En die ervaring is niet goed of fout!”

 

 

 

 

 

Ook iets voor jou?

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles